Conform estimărilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 19 milioane de copii din întreaga lume care suferă de afecțiuni ale vederii.
Dacă se intervine din timp, 70–80% dintre aceștia scăpa de problemele de care suferă. În acest context, stabilirea rapidă și corectă a diagnostocului este esențială.
Din nefericire, lipsa cunoștințelor și conștientizării din partea părinților face ca mulți copii să piardă ocazia perioadei optime de diagnosticare.
Majoritatea copiilor rămân nediagnosticați mult timp, iar acest lucru le afectează vederea, oportunitățile educaționale și dezvoltarea ulterioară.
Utilizarea Inteligenței Artificiale pentru examinarea funcției oculare
În ultimii cinci ani, societatea DIVE Medical și institutul de cercetări medicale IIS Aragon din Spania au dezvoltat un nou tip de dispozitiv medical, denumit DIVE (Devices for an Integral Visual Examination – Dispozitive pentru examinare oftalmologică completă). Acesta poate face o examinare automată, de mare viteză și cu precizie a funcției vizuale chiar și la pacienții necooperanți, cum sunt copiii și chiar bebelușii.
Copiii care suferă de afecțiuni ale vederii privesc lucrurile diferit. Astfel, DIVE apelează la stimuli vizuali proiectați cu minuțiozitate, software personalizat și învățare mecanică, pentru a recunoaște afecțiunile oculare.
Spre deosebire de metoda tradițională în care medicul îndrumă privirea copilului cu un deget sau cu un dispozitiv, DIVE folosește un ecran digital, scoțând din ecuație elementul interferenței umane și având drept rezultat stimularea vizuală mai precisă.
În plus, DIVE poate măsura mișcarea oculară, urmărind automat ochii copiilor cu o precizie mai mare decât observația vizuală a reacțiilor acestora, realizată de către un medic.
După adunarea reacțiilor copiilor, cum se poate stabili dacă acestea sunt normale sau nu? Acesta este momentul în care intervine ajutorul oferit de inteligența artificială.
DIVE înregistrează performanțele copiilor cu vedere normală și pe cele ale celor care suferă de afecțiuni oftalmologice la diferite vârste. Inteligența artificială analizează aceste date, învață diferențele dintre copiii cu și fără afecțiuni oculare.
Dispozitivul DIVE transmite stimuli vizuali, înregistrează și analizează reacția copilului, apoi folosește inteligența artificială pentru realizarea unei analize. Prin comparație cu examinarea manuală clasică, acesta reprezintă un important pas înainte.
Totuși, la fel ca în cazul majorității tehnologiilor medicale standard, dispozitivul DIVE, aflat în fazele incipiente de perfecționare, presupune în continuare ca utilizatorul să meargă la un medic oftalmolog pentru examinare, deoarece dispozitivul se bazează pe interpretarea rezultatelor de către un expert.
Folosirea inteligenței artificiale pentru luarea deciziilor permite examinatorilor lipsiți de experiență să interpreteze mai ușor evaluările vizuale și le oferăposibilitatea de a depista copiii cu afecțiuni oculare.
Generația următoare a dispozitivului DIVE va include un telefon mobil Huawei P30, echipat cu chipset-ul Kirin 980. Kirin 980 este integrat cu o unitate independentă de prelucrare neurală (NPU), care asigură prelucrarea prin inteligența artificială oferită de dispozitiv, permițând analizarea locală a datelor, pe un telefon mobil.
Întregul model de învățare mecanică al DIVE este construit pe platforma deschisă de inteligență artificială a telefonului mobil HiAI 2.0, de la Huawei. Accesul AI este asigurat pe trei niveluri: chip, dispozitivși cloud.
Pe lângă P30 și posibilitatea acestuia de a ajuta medicii în demersul de analizare a datelor, Huawei a creat și dispozitivul de afișare MateBook E.
Copiii pot face testul DIVE, conceput pentru evaluarea rapidă și precisă a funcției vizuale, pe acest computer-tabletă, iar apoi datele vor fi transmise spre analiză către telefonul mobil Huawei P30 al unui medic, care poate confirma dacă există semnele unei afecțiuni. Acest sistem de examinare oftalmologică pentru DIVE este denumit inteligență artificială de urmărire (Track AI).
Spre deosebire de operațiunea ce presupune încărcarea datelor în cloud șiapoi returnarea rezultatelor din prelucrarea în cloud, HiAI funcționează la nivel local pe dispozitiv, astfel că întregul proces este instantaneu și eficient. Din punct de vedere al utilizatorului, acesta este un proces mai puțin îndelungat. Chiar dacă medicul se află într-un sat izolat, unde nu există internet, sistemul de examinare va funcționa în continuare.
Mai mult decât atât, Track AI reduce costurile aferente examinării pentru pacienți. Această examinare nu durează mai mult de 15 minute, ceea ce micșorează semnificativ timpul de depistare a afecțiunii oftalmologice șipermite ca mai mulți copii să fie verificați într-un interval mai scurt de timp.
Desigur, Track AI nu înlocuiește diagnosticarea medicală profesională, ci oferă un instrument de depistare. În activitatea de examinarea grupurilor suspectate că suferă de afecțiuni oftalmologice, se poate realiza verificarea subiecților la care există un risc crescut, permițând medicilor să își concentreze atenția asupra pacienților respectivi. Această funcție nu reduce numai timpul petrecut cu diagnosticarea pacienților, ci reduce și presiunea pe care o resimt medicii specialiști.