Nu avem încă un leac pentru boala Alzheimer, dar detectarea ei timpurie înseamnă că se pot lua măsuri de pregătire și poate chiar de prevenire. 

Noile modele de inteligență artificială (AI) ar putea oferi în curând indicii timpurii pentru persoanele destinate să dezvolte simptomele bolii, cu ani buni înainte de apariția acestora.

O echipă de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și de la Universitatea Stanford a aplicat metode de învățare automată la peste 5 milioane de dosare din domeniul sănătății, antrenând AI pentru a detecta modele care fac legătura între Alzheimer și alte afecțiuni, informează Science Alert.

Sistemul rezultat nu este perfect, dar atunci când a fost testat cu dosarele unor persoane despre care se știe că au dezvoltat Alzheimer mai târziu, AI-ul a reușit să anticipeze cu precizie apariția acestuia în 72% din cazuri - cu până la șapte ani înainte, în unele cazuri.
Puterea de predicție a sistemului de inteligență artificială provine din capacitatea sa de a combina analizele mai multor tipuri de risc diferite pentru a calcula probabilitatea de apariție a bolii Alzheimer. Descoperirile ar putea să ne spună mai multe despre cauzele bolii, precum și despre cine ar putea fi vulnerabil la aceasta.

„Acesta este un prim pas spre utilizarea inteligenței artificiale pe datele clinice de rutină, nu doar pentru a identifica riscul cât mai devreme posibil, ci și pentru a înțelege biologia din spatele acestuia", a spus bioinginerul Alice Tang, de la UCSF pentru publicația citată.

Modelul a detectat o serie de afecțiuni care ar putea fi folosite pentru a calcula riscul de Alzheimer, inclusiv tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, deficitul de vitamina D și depresia. Disfuncția erectilă și prostata mărită au fost, de asemenea, factori semnificativi la bărbați, iar osteoporoza a fost semnificativă în cazul femeilor.

Asta nu înseamnă că persoanele cu aceste probleme de sănătate vor dezvolta demență, dar analiza AI le cântărește pe fiecare dintre ele ca fiind factori de predicție care merită analizați.
Cercetătorii au investigat, de asemenea, biologia din spatele unora dintre legăturile identificate. S-a constatat că osteoporoza, Alzheimer la femei și o variantă a genei MS4A6A au fost conectate, oferind noi oportunități de a studia dezvoltarea acestei afecțiuni.

Share articol: