5 studenti romani incearca sa ajute la rezolvarea unor probleme de care s-au lovit toti apicultorii.
Beenocular este o echipa ce a fost prezenta la Hackathonul Innovation Labs care vine cu un sistem de monitoriza inovator pentru apicultori. Echipa formata din 5 romani, dintre care 4 sunt studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare, ne-a raspuns la cateva intrebari despre proiectul lor. In primul rand, iata despre ce este vorba mai exact.
Problema
Un apicultor petrece in medie 33 de ore pe saptamana monitorizandu-si stupii. Aceasta activitate are scopul de a verifica sanatatea albinelor, din punct de vedere al impactului pe care mediul inconjurator il are asupra lor, si al bolilor care pot aparea in stup. Problemele apar atunci cand apicultorul nu are suficienta experienta si nu depisteaza la timp bolile, sau cand albinele sunt plasate in apropierea campurilor tratate cu pesticide care le cauzeaza moartea.
Solutie
Beenocular vine in sprijinul apicultorilor, sub forma unui sistem de monitorizare din trei perspective
- mediul inconjurator: printr-un sistem hardware care indica factori atmosferici precum temperatura, umiditate, viteza vantului, si ofera supraveghere video
- experienta proprie si ajutor in depistarea bolilor: prin inregistrarea unor indici relevanti si a comentariilor, urmata de o diagnosticare automata
- observatiile altor apicultori: printr-o harta interactiva care poate fi modificata de apicultori in caz de pericole precum pesticidele
Iata interviul:
- Cum v-a venit ideea pentru Beenocular? Cum ati facut planul pentru a aduce o solutie care nu exista pana acum in domeniu apiculturii?
Ideea de a construi un produs pentru sprijinirea apicultorilor a venit din partea Madalinei, al carei tata are ca hobby apicultura. Primul pas in a contura Beenocular a fost o discutie intre George, Madalina, si parintii acesteia, pentru a intelege care sunt principalele nevoi si dificultati cu care se confrunta apicultorii. Am facut o lista, am selectat acele probleme care ar putea fi rezolvate prin intermediul tehnologiei, si am inglobat totul sub conceptul Beenocular. Dupa hackatonul Innovation Labs, in care am validat ideea de monitorizare a stupilor, am decis sa facem un studiu mai amanuntit in domeniul apiculturii, asa ca am lansat un formular online, am citit discutii pe grupuri de Facebook si forumuri, ne-am dus la Targul National al Mierii, in total primind informatii de la peste 100 de apicultori. Aceasta etapa a fost foarte importanta, pentru a adauga functionalitati aplicatiei la care nu ne gandisem initial, si de asemenea de a scoate unele din ele care nu erau atat de relevante pe cat ne imaginam.
- Patru din voi sunteti studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare. Cum va ajuta lucrurile invatate in proiectul Beenocular?
Beenocular este construit integral de catre noi, studiile din cadrul facultatii fiind la baza cunostintelor. De la Electronica Analogica si Digitala, Transmisii de Date, Retelistica, Baze de Date, Programare JavaScript si C, Design Web, pana la Managementul Proiectelor, totul se imbina intr-un produs final. In Innovation Labs avem mentori care ne ajuta sa completam aceste cunostinte atunci cand ne lovim de anumite probleme, dar de baza este ceea ce am invatat in Facultate.
- Cat timp dedicati acestui proiect?
In medie 20 de ore pe saptamana, incluzand cursurile si seminariile Innovation Labs.
- Ce sperati sa realizati pe termen scurt si pe termen lung?
Pe termen scurt vrem sa finalizam un prototip functional, pe care sa il testam direct cu apicultori. Consideram ca este cel mai bun feedback pe care l-am putea primi, din moment ce ei ar fi utilizatorii Beenocular. Pe termen lung, am dori sa lansam produsul pe piata din Romania. Dupa construirea unei comunitati, putem adauga functionalitati noi aplicatiei, si lansa in alte tari.
- Ati spus ca ati facut un studiu de piata cu aproximativ 100 de apicultori. Cum primesc acestia proiectul? Credeti ca o sa considere o necesitate sistemul de monitorizare? Intreb pentru ca retincenta la nou este o problema de care se loveste orice proiect nou.
Am primit feedback foarte bun din partea lor, si monitorizarea este o necesitate reala. Atat pentru cei care au un numar mic de stupi pe care nu au posibilitatea sa ii verifice zilnic, pana la cei cu foarte multi stupi care se lovesc de problema pesticidelor cu care se stropesc culturile. Monitorizarea poate avea mai multe aspecte, in cazul nostru 3, monitorizare atmosferica, monitorizare individuala a stupului, monitorizare a mediului inconjurator, astfel Beenocular acopera nevoile tuturor categoriilor de apicultori. Reticenta la nou este intr-adevar o provocare, dar din ce am observat in mediul online sunt din ce in ce mai multe comunitati formate, si pe asta ne bazam si noi, pe formarea unei comunitati in jurul Beenocular, care sa creasca organic. De asemenea, noi nu ne propunem sa le schimbam metodele de lucru (aici chiar ar fi reticenta destul de mare), ci sa le oferim un “binoclu” virtual care sa le ofere niste informatii suplimentare pe care in momentul de fata le obtin prin diverse canale costisitoare din punct de vedere al timpului.
- Ce alte obstacole ati mai intampinat pana acum?
Cea mai mare provocare a fost sa privim apicultura prin ochii unui apicultor si nu prin ochii unui inginer. De aceea am vrut sa ne asiguram ca vom construi o idee relevanta, nu doar ca vom construi ceva la care ne-ar placea sa lucram. Am avut nevoie de cateva saptamani de vorbit cu apicultori, citit forumuri, citit carti de apicultura, ca sa ne schimbam perspectiva, din moment ce nici unul din noi nu avea experienta personala in acest domeniu inainte de inscrierea in Innovation Labs. Inca mai punem mana pe telefon si sunam apicultori atunci cand avem nevoie de o a doua parere sau nu stim anumite detalii, dar suntem pe o panta ascendenta de invatare. O alta provocare a fost punerea in practica din punct de vedere tehnologic a ceea ce ne-am propus, considerand costurile hardware implicate, atat pentru prototip cat si din punct de vedere al costului final al produsului. De asemenea, mai apare si provocarea timpului, fiindca avem studiile din cadrul facultatii, locuri de munca, unii din noi facandu-le in paralel, si fizic nu putem construi atat de repede pe cat ne-am dori. Dar, cel mai important e ca suntem un grup unit in care ne sprijinim reciproc, si astfel trecem peste toate obstacolele care apar.
- Ati castigat recent locul 1 la concursul Imagine Cup organizat de Microsoft Romania. Aveti planuri si pentru ducerea proiectului si in alte tari?
Apicultura este un domeniu de interes global, deoarece fara polenizarea plantelor de catre albine am ramane curand fara hrana. In alte tari, problemele cauzate de pesticide sunt si mai grave decat in Romania, de aceea am vrea sa venim si in ajutorul altor apicultori. Am putea scala cel putin partea software a produsului in alte tari, dar momentan ne concentram pe validarea ideii in cadrul Imagine Cup cu prototipul pe care il construim.
- Care sunt efectele implementarii Beenocular pentru un apicultor pe termen scurt si lung si cat costa monitorizarea? Ce investitii ati avut voi pana acum pentru dezvoltarea proiectului?
Pentru un apicultor, folosirea Beenocular ar salva timp din punct de vedere al verificarii fiecarui stup prin preventie si digitizare a datelor (care momentan se noteaza pe hartie), ar preveni si intoxicarea albinelor cu pesticide fiindca ar stii ce zone geografice sa evite, si astfel ar salva zeci de familii de albine. Pe termen lung, Beenocular ar putea determina bolile care exista in stup din parametri oferiti de apicultor, contribuind astfel la salvarea unui numar de stupi indiferent de nivelul de experienta al apicultorului. Am facut o estimare la 200Euro a produsului final, incluzand partea de hardware, iar software-ul fiind gratuit. Desigur, pot alege sa nu instaleze hardware-ul si doar aplicatia, iar astfel, costurile ar fi doar pentru anumite functionalitati premium, de aprox 5 Euro. Aceste functionalitati ar fi dezvoltate doar dupa construirea unei comunitati semnificative pe baza careia algoritmii de machine learning sa se dezvolte, deci in prima faza si aplicatia software ar fi gratuita integral.
Din punct de vedere al investiilor, hardware-ul pentru prototip ne-a costat sub 100 lei, considerand ca detineam anterior componentele cele mai costisitoare (placuta Arduino si Raspberry Pi), iar Orange ne-a sprijinit cu un telefon mobil, 2 cartele M2M si un modul GSM pentru a conecta placutele. De asemenea, am primit ajutor si din partea Intel, un Grove starter kit si un Intel Edison.
Echipa este formata din:
- Sinziana Nicolae, pasionata de web si mobile development, cu experienta de lucru in software engineering
- Catalin Olaru, pasionat de programare hardware, participand la scoli de vara si workshop-uri din aceasta zona
- Daniel Ghilinta, pasionat de design hardware, avand in portofoliu proiecte hardware recunoscute de Universitatea Politehnica
- George Gramescu, pasionat de asamblare hardware si design grafic, cu experienta de lucru in domeniul testarii nedistructive si al vanzarilor
- Madalina Burci, pasionata de product management, avand experienta de lucru in business analysis, si deschidere catre domeniul apiculturii
Iata prezentarea Beenocular la Hackathonul Innovation Labs: