Roboți de dimensiuni minuscule, proiectați special să navigheze în medii precum organsimul uman ar putea fi o invenție revoluționară pentru medicină, dar deplasarea lor în astfel de structuri este destul de dificil de implementat.
Oamenii de știință de la Universitatea din Illinois au inventat o nouă posibilitate și au realizat roboți biohibrizi care pot urma o anumită traiectorie doar propulsați de puterea neuronilor și de țesutul muscular. Cercetătorii au explorat timp îndelungat această posibilitate, iar în ultimii zece ani au publicat mai multe studii în care au descris aceste organisme artificiale, care folosesc celule cardiace ce emit pulsații, permițându-le să se deplaseze și să înoate individual.
„Primul nostru studiu în mediu umed a demonstrat cu succes că roboții, modelați după celulele reproducătoare masculine, pot să înoate”, a decalrat profesorul Taher Saif, citat de New Atlas.
Mai departe, în continuarea cercetătorilor, echipa a regândit specificațiile roboților, construindu-i în așa fel încât să aibă două cozi în loc de una. Acești roboți sunt realizați pe un schelet stratificat, „îmbrăcat” cu țesut muscular și acoperit de neuroni sensibili la lumină, extrași din celulele rozătoarelor. Atunci când intră în contact cu lumina, neuronii devin activatori care propulsează robotul înainte prin organism.
Folosirea țesutului muscular în acest scop a fost o premieră pentru echipa de oameni de știință, mai ales că roboții sunt biodegradabili, se pot extinde și se pot contracta fără să aibă nevoie de un impuls extern de putere. Versiunile anterioare foloseau semnale electrice pentru a declanșa acest proces, iar utilizarea neuronilor în locul acestora a fost un scop la care cercetătorii și-au dorit să ajungă de mult timp.
„Am atins acest țel, am reușit să demonstrăm activarea neuromusculară a unui înotător bio-hibrid. Această realizare deschide drumul dezvoltării platformelor de acest timp, ca metode de a înțelege mai bine o invenție care ar putea avea un impact masiv în robotică, bioinginerie și sănătate”, se arată în studiul cercetătorilor.
Sursa foto: New Atlas / University din Illinois