Nu este chiar izvorul tinereții, dar poate fi un început: oamenii de știință au reușit să modifice comportamentul celulelor pielii umane pentru a „inversa îmbătrânirea lor cu 30 de ani”, întorcându-le în timp în ceea ce privește anumite măsurători moleculare.
Deși procesul de cercetare este încă la început, tehnica ar putea juca un rol important în eforturile de a dezvolta o medicină de întinerire capabilă să diminueze, sau chiar să anuleze, unele dintre consecințele dăunătoare ale îmbătrânirii.
Ceea ce face ca această cercetare să fie remarcabilă este faptul că celulele pielii au fost reprogramate pentru a fi mai tinere din punct de vedere biologic, păstrând în același timp o parte din funcționalitatea proprie.
Procesul utilizat a plecat de la cel detaliat de Shinya Yamanaka, laureat al Premiului Nobel în 2007, care a reușit să transforme celule normale cu o funcție specifică în celule stem care se pot dezvolta ulterior în orice tip de celule. Acest lucru a însemnat, însă, că celula își pierde identitatea specifică.
„Înțelegerea îmbătrânirii la nivel molecular a progresat în ultimul deceniu, dând naștere unor tehnici care permit cercetătorilor să măsoare modificările biologice legate de vârstă", a declarat biologul Diljeet Gill de la Institutul Babraham din Marea Britanie, autorul principal al studiului.
Noua metodă, denumită „reprogramare tranzitorie” funcționează mai rapid (13 zile, față de 50 în experimentele echipei Yamanaka) și se oprește înainte de a ajunge la starea de celulă stem, permițându-i celulei să-și păstreze identitatea și funcția inițială.
Pentru a confirma că celulele pielii au fost într-adevăr „întinerite” ca vârstă biologică cu trei decenii au fost operate o varietate de măsurători. Asta pentru că, pe baza lor, există un număr mare de probleme de sănătate legate de vârstă care trebuie abordate pe măsură ce îmbătrânim - de la boli de inimă la Alzheimer - și, în viitor, cercetările ar putea fi utile pentru a găsi modalități de a aborda progresia acestor probleme și de a defini calea spre vindecare.
Unul dintre pașii următori va fi încercarea de a aplica tehnicile utilizate în această cercetare la alte tipuri de celule din organism: „În cele din urmă, am putea fi capabili să identificăm genele care întineresc fără reprogramare și să le țintim în mod specific pentru a reduce efectele îmbătrânirii", spune biologul Wolf Reik de la Institutul Babraham.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: