Procesul biologic care stă la baza îmbătrânirii poate fi oprit, dar nu și inversat complet, sugerează o nouă cercetare.
Cercetătorii, inclusiv cei de la Gero, o firmă de biotehnologie cu sediul în Singapore, au folosit instrumente de inteligență artificială și de învățare automată pentru a evalua dacă este posibilă inversarea procesului de îmbătrânire la om. Cercetarea a evaluat o componentă cheie a îmbătrânirii la om, numită de specialiști „reziliență". Aceștia au evaluat în special factorul numit vârstă biologică termodinamică (tBA), care pune în lumină informațiile biologice oferite de un organism odată cu vârsta.
Aceștia au afirmat că, pe măsură ce tBA crește - odată cu vârsta - ar putea duce la o reziliență mai scăzută a organismului persoanei, determinând o „accelerare exponențială" a incidenței bolilor cronice și a riscurilor de deces.
„Conform măsurătorilor noastre, numărul persoanelor care demonstrează pierderea rezilienței crește exponențial în populație și se dublează la fiecare opt ani, exact cu aceeași viteză cu care se dublează rata mortalității", a declarat Peter Fedichev, coautor al studiului și șef al Gero, într-un comunicat de presă.
Această schimbare este ireversibilă, au declarat oamenii de știință, adăugând că ar putea stabili constrângeri severe asupra posibilităților de inversare a vârstei. Acest lucru pentru că studiile au arătat că îmbătrânirea este un proces complex care se prezintă la diferite niveluri într-un organism. Procesul de îmbătrânire duce la o accelerare exponențială a incidenței bolilor cronice și, în cele din urmă, la moartea organismelor.
De-a lungul anilor, cercetătorii au dezvoltat mai multe modele de îmbătrânire biologică care pot evalua datele biomedicale, cum ar fi modificările ADN-ului indivizilor, pentru a prezice vârsta biologică a acestora și riscul de deces. Cu toate acestea, legătura exactă dintre acești factori și îmbătrânirea biologică nu este complet înțeleasă.
În timp ce studii recente au demonstrat potențialul de inversare a îmbătrânirii la șoareci, cu speranța că procesul ar putea fi extins la oameni, oamenii de știință au declarat că situația ar putea fi diferită pentru oameni. Totuși, nu trebuie să ne pierdem speranța, arată aceștia. Ar putea exista o modalitate de a controla haosul din interacțiunile moleculare din celulele organismului și de a reduce rata de îmbătrânire. Rămâne doar să găsim cel mai aplicat proces prin care să facem asta.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: