O echipă de cercetători vrea să pună pe orbită un satelit din lemn.

Rezultatele unui test recent la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), care a expus diferite tipuri de lemn la vidul din spațiu, au fost confirmate de echipa de cercetare a proiectului de la Universitatea Kyoto, din Japonia. Acestea au arătat că lemnul este remarcabil de rezistent chiar și în mediul din spațiul cosmic.

„În ciuda mediului extrem din spațiul cosmic, care implică schimbări semnificative de temperatură și expunerea la raze cosmice intense și la particule solare periculoase timp de zece luni, testele nu au confirmat nicio descompunere sau deformare, cum ar fi crăparea, exfolierea sau deteriorarea suprafeței", se arată într-un comunicat de presă dat publicității recent de Universitatea din Kyoto.

Experimentul a servit drept investigație preliminară pentru parteneriatul internațional LignoSat, condus de Universitatea Kyoto, care a proiectat un satelit din lemn programat să fie lansat în comun de agenția spațială japoneză (JAXA) și de NASA în cursul anului viitor.

Proiectul LignoSat Space Wood Project a început în aprilie 2020, ca o colaborare între Universitatea Kyoto și Sumitomo Forestry. „Capacitatea lemnului de a rezista condițiilor simulate de pe orbita joasă a Pământului ne-a uimit", a declarat Koji Murata, șeful grupului de cercetare dedicat utilizării lemnului în spațiu, într-un comunicat de presă.

Pentru a testa potențialele efecte ale unei astfel de utilizări, un mic panou care conținea trei mostre diferite de lemn a fost lansat pe ISS, unde a fost expus la mediul cosmic timp de zece luni, pe parcursul anului 2022. Panoul de lemn a fost recuperat de către astronautul JAXA Koichi Wakata și a fost returnat pe Pământ la bordul navei spațiale de transport de marfă CRS-26 Dragon a companiei SpaceX în ianuarie 2023, iar oamenii de știință din cadrul proiectului consideră că experimentul a fost un succes.

Dintre tipurile de lemn testate, echipa LignoSat a ales să meargă mai departe cu proiectul folosind lemnul din arborele magnolie, datorită faptului că poate fi prelucrat destul de intens și are o rezistență generală mare. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: