Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost construit - 10 PW (PetaWatt). Astfel, acest dispozitiv devine oficial cel mai puternic laser din lume.
Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) este format din două componente: două lasere de mare putere (capabile să genereze câte 10 petawaţi fiecare) şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante. Puterea de 10 petawaţi, atinsă acum, reprezintă 10% din puterea Soarelui.
Asamblarea sistemului de lasere de la Măgurele a început în 2016, iar anul trecut a fost testat cu succes pentru prima dată, atingând atunci puterea de 3 PW.
Proiectul de cercetare a primit o finanțare de 311 milioane de euro din fonduri europene. În acest moment, la proiectul ELI-NP lucrează 200 de persoane, dintre care 150 sunt cercetători români, iar restul experți străini, veniți din 20 de țări.
În proiect este implicat și Gerard Mourou, fizicianul care a lansat în 2006 ideea Proiectului European ELI - Extreme Light Infrastructure. În anul 2018, Mourou a primit Premiul Nobel pentru Fizică.
Datorită teoriei sale, este acum posibil ca puterea unui laser să fie mult mai mare, fără ca lumina concentrată să topească materia cu care interacționează. Practic, experimentele care au loc la Măgurele reprezintă aplicarea concretă a teoriei lui Mourou și demonstrarea corectitudinii acesteia.
ELI-NP este un complex construit pe platforma de la Măgurele, care se întinde pe 33.000 de metri pătrați și cuprinde mai multe clădiri destinate cercetării, dar și o clădire de birouri și o casă de oaspeți.
Laserul de la Măgurele va fi folosit pentru mai multe experimente științifice, care vor avea aplicații în medicină și astrofizică. Aparatele cu laser pot fi folosite inclusiv pentru tratarea cancerului, iar o îmbunătățire a celor existente acum va fi binevenită.
De asemenea, aici pot fi testate materialele destinate navetelor spațiale, pentru ca oamenii de știință să vadă cum se comportă acestea în spațiu, unde sunt expuse la radiații cosmice periculoase.
O altă aplicație ar putea fi acceleraeea de particule cu ajutorul laserului. Dacă acest lucru va fi posibil, atunci această metodă ar putea înlocui marile acceleratoare de particule, cum este cel de la CERN.
Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: