Noi date obținute în urma unui „accident" științific au sugerat că viața ar putea, cu adevărat, să ne treacă prin fața ochilor atunci când murim.
O echipă de oameni de știință și-a propus să măsoare undele cerebrale ale unui pacient în vârstă de 87 de ani care a dezvoltat epilepsie. Dar în timpul înregistrării neurologice, acesta a suferit un atac de cord fatal - oferind o înregistrare neașteptată a creierului la finalul vieții.
Aceasta a dezvăluit că, în cele 30 de secunde de dinainte și de după, undele cerebrale ale bărbatului au urmat aceleași tipare ca și cum ar fi visat sau și-ar fi amintit de momente din viața sa. O astfel de activitate cerebrală ar putea sugera că o ultimă „reamintire a vieții" poate avea loc în clipele cele din urmă ale unei persoane, au explicat cercetătorii. Dr. Ajmal Zemmar, coautor al studiului, a declarat că ceea ce a obținut echipa din greșeală, a fost prima înregistrare de până acum a creierului, la finalul vieții unui om.
Dr. Zemmar, în prezent neurochirurg la Universitatea din Louisville, a declarat că în cele 30 de secunde înainte ca inima pacientului să înceteze să mai furnizeze sânge către creier, undele cerebrale ale acestuia au urmat aceleași tipare ca atunci când îndeplinim sarcini de mare exigență cognitivă, cum ar fi concentrarea, visarea sau rememorarea unor momente specifice. Acest lucru a continuat la 30 de secunde după ce inima pacientului a încetat să mai bată - punctul în care un pacient este de obicei declarat mort.
„Acest lucru ar putea fi, eventual, o ultimă amintire a momentelor pe care le-am trăit în viață și care se derulează prin creierul nostru în ultimele secunde înainte de a muri", au explicat specialiștii. Studiul ridică, de asemenea, întrebări cu privire la momentul exact în care se termină viața - când inima încetează să mai bată sau când creierul încetează să mai funcționeze.
Dr. Zemmar și echipa sa au avertizat că nu se pot trage concluzii generale dintr-un singur studiu. Faptul că pacientul era epileptic, cu un creier sângerând și umflat, complică și mai mult lucrurile.
Dar un studiu din 2013 - efectuat pe șobolani sănătoși - ar putea oferi un indiciu. În cadrul acelei analize, cercetătorii americani au raportat niveluri ridicate de unde cerebrale în momentul morții până la 30 de secunde după ce inima șobolanilor a încetat să mai bată - la fel ca cele constatate la pacientul epileptic al doctorului Zemmar. Asemănările dintre studii sunt „uimitoare", a declarat medicul.
„Cred că există ceva mistic și spiritual în legătură cu toată această experiență legată de apropierea morții. Iar descoperiri precum aceasta sunt momentele pentru care trăiesc oamenii de știință", a încheiat Zemmar.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: