Un nou studiu sugerează că problemele de somn cu care se confruntă adesea persoanele cu boli de inimă pot fi cauzate de deteriorarea unui grup de nervi care reglează atât inima, cât și creierul.
Persoanele care suferă de boli de inimă dezvoltă adesea probleme de somn grave, iar acum, oamenii de știință au identificat pentru prima dată o legătură directă între aceste afecțiuni, în cadrul unui nou studiu efectuat pe șoareci și țesuturi umane.
Publicată recent în revista Science, cercetarea arată că bolile de inimă pot deregla producția de melatonină, hormonul somnului, în creier - din cauza deteriorării unui grup de nervi care se conectează la ambele organe - ganglionul cervical superior (SCG).
Aflați în gât, acești nervi fac parte din sistemul nervos autonom, care reglează procesele involuntare din organism, cum ar fi respirația și ritmul cardiac. Deoarece nervii care provin din această zonă se conectează atât la inimă, cât și la glanda pineală - micuța structură cerebrală responsabilă cu producția de melatonină - problemele cu inima ar putea explica de ce „producătorul de melatonină” al organismului se dereglează.
Cercetarea este importantă pentru că sugerează un mecanism nou care poate ajuta la explicarea motivului pentru care cei cu boli de inimă sunt mai predispuși la tulburări de somn. Totuși, specialiștii au subliniat că vor trebui efectuate studii teoretice viitoare și studii clinice ale oricăror tratamente potențiale care decurg din acest mecanism.
Dificultatea de a dormi este un efect secundar comun al bolilor de inimă - până la 73% dintre persoanele cu insuficiență cardiacă prezintă simptome de insomnie. Studiile anterioare au arătat că nivelurile de melatonină sunt reduse la persoanele cu boli de inimă, dar oamenii de știință nu știau până acum de ce.
În noul studiu, cercetătorii au analizat mostre de țesut cerebral uman de la pacienți decedați cu boli de inimă și de la persoane fără boli de inimă. Această analiză post-mortem a dezvăluit un număr redus de fibre nervoase, sau axoni, ganglionul cervical superior al persoanelor care sufereau de boli de inimă, în comparație cu grupul de control sănătos. Acesta era, de asemenea, mărit și plin de cicatrici.
În timp, echipa de cercetători consideră că studiul ar putea deschide calea pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea tulburărilor de somn cauzate de bolile de inimă.
_________________________________________________________________________________________________