Trecerea la o dietă plină de legume proaspete și săracă în alimente procesate ar putea face minuni pentru vârsta biologică a creierului oamenilor, arată o nouă cercetare.
Potrivit unei echipe internaționale de cercetători, adoptarea unei diete mediteraneene bogate în legume, fructe de mare și cereale integrale pare să încetinească semnele de îmbătrânire accelerată a creierului, observate de obicei în cazul obezității, la o pierdere de doar 1 la sută din greutatea corporală.
Scanările cerebrale efectuate la intervale de 18 luni au arătat că vârsta creierului participanților părea cu aproape nouă luni mai tânără decât se așteptau, în comparație cu estimările privind vârsta cronologică a creierului lor.
La fel ca participanții la studiul clinic, s-ar putea să nu vă simțiți chiar de vârsta pe care o aveți - sau poate că organismul dumneavoastră are impresia că îmbătrânește mai repede - aceasta este diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică.
Oricum ar fi, cercetările arată că vârsta biologică a corpului este mult mai mult decât un sentiment. Semnele îmbătrânirii biologice pot fi găsite chiar în ADN-ului uman, gravate la capetele cromozomilor sau, așa cum sugerează acest studiu, în conexiunile tot mai slabe ale creierului.
În timp ce un număr tot mai mare de cercetări sugerează că îmbătrânirea biologică provocată de evenimente stresante ar putea fi reversibilă, acest nou studiu arată că îmbunătățirea dietei poate fi una dintre cele mai simple opțiuni pentru îmbunătățirea condiției corporale, indiferent de vârstă.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat creierele a 102 participanți care luau parte la un studiu clinic mai amplu desfășurat la un loc de muncă din Israel. Au fost efectuate scanări ale creierului o dată înainte de începerea studiului și din nou după 18 luni, împreună cu o baterie de teste ale funcției hepatice, ale nivelului de colesterol și ale greutății corporale.
Grupurile au adoptat una dintre cele trei diete: o dietă mediteraneană cu multe nuci, pește și pui în loc de carne roșie, o dietă mediteraneană cu câteva adaosuri, cum ar fi ceaiul verde pentru polifenoli sau o dietă bazată pe alegeri alimentare considerate sănătoase, la nivel general.
Estimările vârstei creierului s-au bazat pe un algoritm care a fost antrenat pe scanări ale creierului de la o cohortă separată de aproape 300 de persoane, modelul prezicând cu exactitate vârsta doar din măsurătorile legate de conectivitatea creierului.
În medie, persoanele participante la studiu au pierdut aproximativ 2,3 kilograme. Pentru fiecare procent de 1 la sută din greutatea corporală pierdută după ce au urmat o dietă stabilită, creierul participanților părea cu aproape nouă luni mai tânăr decât vârsta lor cronologică, au constatat cercetătorii.
Dacă schimbările în conectivitatea creierului se traduc de fapt prin îmbunătățiri ale funcției cerebrale este încă o mare necunoscută. Creierul este o rețea complexă de conexiuni flexibile pe care abia acum începem să le cartografiem, deși o analiză recentă sugerează că dieta mediteraneană are un efect pozitiv asupra memoriei la persoanele în vârstă.
Semnele de încetinire a îmbătrânirii creierului au fost, de asemenea, asociate cu niveluri mai scăzute de grăsime hepatică și cu un profil lipidic îmbunătățit, dar, din nou, aceste schimbări ar putea fi superficiale sau de scurtă durată.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: