Benzina cu plumb a fost interzisă în SUA în 1996, dar expunerea la această otravă i-a costat pe cei născuți înainte de această dată câteva puncte de IQ în medie, au estimat cercetătorii.
Expunerea la benzină cu plumb a scăzut IQ-ul a aproximativ jumătate din populația Statelor Unite, estimează un nou studiu.
Studiul publicat luni în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”, se concentrează asupra persoanelor născute înainte de 1996 - anul în care SUA a interzis benzina care conține plumb.
În general, au constatat cercetătorii de la Florida State University și Duke University, expunerea la plumb în copilărie a costat America aproximativ 824 de milioane de puncte IQ, adică 2,6 puncte în medie pe persoană.
Anumite cohorte au fost mai afectate decât altele. Pentru persoanele născute în anii 1960 și 1970, când consumul de combustibil cu plumb a crescut vertiginos, pierderea IQ-ului a fost estimată la 6 puncte, iar pentru unii, la peste 7 puncte. Expunerea la acesta a venit în principal prin inhalarea gazelor de eșapament ale automobilelor.
Plumbul este o neurotoxină și nicio cantitate de plumb nu este sigură pentru inhalare. În prezent, 3,5 micrograme pe decilitru este valoarea de referință pentru ca nivelul de plumb din sânge să fie considerat ridicat, dar cantitatea acceptabilă era cândva mai mare.
La nivelul populației, deplasarea IQ-ului mediu în jos, chiar și cu un procent mic, ar putea avea consecințe mari, a declarat Sung Kyun Park, profesor asociat de epidemiologie și științele sănătății mediului la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan.
Plumbul era adăugat în benzină pentru a ajuta motoarele să funcționeze mai bine, până când a fost înlocuit de alți aditivi mai siguri. Pe lângă faptul că este legat de influențarea IQ-ului oamenilor, a fost asociat și cu boli de inimă și de rinichi.
Plumbul poate fi inhalat sau ingerat, iar copiii sunt deosebit de sensibili la efectele sale otrăvitoare. Totuși, în timp ce copiii sunt cei mai vulnerabili la îmbolnăvirea foarte gravă din cauza plumbului, daunele produse de această toxină pot apărea ani mai târziu, au spus specialiștii. Se crede că expunerea la plumb îi expune pe oameni la riscul de boli cronice și legate de vârstă, inclusiv boli cardiovasculare și demență.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: