Astronauții care fac experimente pe Stația Spațială Internațională au realizat o performanță impresionantă: salata verde cultivată în laborator conține mai mulți nutrienți decât sortimentele cultivate pe Pământ.

Reușita echipei de cercetători este foarte importantă pentru viitoarele misiuni umane în spațiu, când exploratorii vor avea nevoie să-și cultive singuri hrana, la bordul modulelor spațiale.

Performanța aparține microbiologilor de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, care a realizat aceste experiment. Astfel, colonizarea planetei Marte pare cu un pas mai aproape de realizare.

Salata verde testată a fost cultivată la bordul ISS în perioada 2014-2016 și s-a bucurat de apreciere în rândul astronauților, care o consideră și foarte gustoasă, nu doar hrănitoare.

Testele au demonstrat că această salată conține mai mulți nutrienți decât o salată din același soi, cultivată în condiții similare pe Pământ.

Legumele proaspete sunt foarte importante pentru sănătatea astronauților, care au de obicei o dietă bazată pe produse procesate, deshidratate și ambalate.

Experimentul va continua la bordul ISS și va include cultivarea altor legume - tomate și ardei.

În prezent, la bordul ISS sunt cultivate experimental mai multe plante: varză, orez, grâu, ceapă, usturoi, ridichi, cartofi, pătrunjel, castraveți, floarea soarelui, mazăre.

Conform planurilor NASA, prima misiune cu echipaj uman spre Marte ar trebui să înceapă spre finalul acestui deceniu.
 

Share articol: