Pentru prima data in istoria, torta Jocurilor Olimpice va fi expusa vidului spatial. Torta va parasi Statia Spatiala Internationala incepand cu ora 16:30

Nu e pentru prima data cand o torta olimpica e trimisa in spatiu. E insa pentru prima data in istorie cand aceasta va fi scoasa intr-o “plimbare spatiala” de doi cosmonauti rusi. Serghei Ryazansky si Oleg Kotov se vor aventura in afara Statiei Spatiale Internationale si vor lua cu ei torta olimpica.

Iesirea celor doi va incepe la ora 16:00 (Ora Romaniei), cand vor parasi sasul presurizat al ISS. Kotov se va afla la a 4-a iesire in costumul spatial, in timp ce pentru Serghei, va fi prima iesire.  “Abia asteptam! Vom executa manevrele de rutina si vom da o tura cu un obiect cu totul special, torta olimpica”, a spus Ryazansky la conferinta de presa de dinaintea lansarii.

TORTA OLIMPICA E SCOASA IN SPATIU - LIVE VIDEO


SURSA: NASA TV

Aceasta nu e singura premiera pentru torta Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci. Din motive de siguranta, torta a trebuit stinsa pe parcursul calatoriei in spatiu. Rusii nu au acceptat niciun fel de flacara deschisa in timpul misiunii catre ISS. Totusi, flacara olimpica nu a disparut. Aceasta e pastrata intr-o capsula speciala. Va aprinde din nou torta, dupa intoarcerea acesteia pe Pamant, luni, pe 11 noiembrie.

Torta se va afla in vidul cosmic pentru  20 de minute, timp in care cei doi cosmonauti vor face si cateva poze. Apoi, cei doi isi vor continua misiunea de 6 ore in afara Statiei Spatiale Internationale. “Vom aduce torta langa segmentul rusesc ROS (Russian Orbital Segment), apoi langa modului Zarya. Torta va trece apoi, simbolic, de la un cosmonaut la celalalt. Vom repeta toata manevra de cateva ori, pentru a ne asigura ca vom reveni pe Pamant cu multe poze frumoase”, a mai promis Ryazansky, la conferinta de presa.

Aceasta nu e prima torta care e lansata in spatiu. Torta olimpica a parasit Pamantul pentru prima data in 1996, inaintea Olimpiadei de la Atlanta. Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns in spatiu, a luat si ea parte la traseul tortei olimpice in 2008, inaintea Jocurilor de la Beijing. Torta Olimpica actuala are 95 de centimetri, e facuta din aluminiu, cantareste 1,8 kg si costa 4,8 milioane de euro.

Sursa foto: Nasa TV

Share articol: