Un institut american de cercetare este foarte aproape să atingă obiectivul suprem în domeniul fuziunii nucleare. 

National Ignition Facility utilizează un laser foarte puternic pentru a încălzi și a comprima hidrogenul, inițiind procesul de fuziune. Un experiment sugerează că rezultatul final - prin care energia generată de fuziune este mai mare decât cea livrată de laser - este acum foarte aproape de a fi obținut. Ca efect principal, un astfel de rezultat ar putea oferi o cantitate infinită de energie ecologică și ar putea schimba lumea.

Într-un proces foarte minuțios, undele de energie generate de laserul NIF - cel mai puternic din lume la ora actuală - au fost direcționate către o capsulă care conține deuteriu și tritiu, adică diferite forme derivate de hidrogen. Acest proces duce la comprimarea combustibilului de până la 100 de ori ca densitate și la încălzirea lui la 100 de milioane de grade Celsius - adică mai mult decât în cazul temperaturii din centrul Soarelui. Aceste condiții ajută la demararea procesului de fuziune termonucleară.

„Este un progres uriaș pentru întreaga comunitate științifică preocupată de fuziunea nucleară”, a spus Debbie Callahan, fizician la Lawrence Livermore National Laboratory. Rezultatele obținute în experimentul recent sunt de opt ori mai puternice decât cele obținute în primăvara lui 2021. „Ritmul de evoluție în domeniul energiei a fost unul foarte rapid, sugerând că este posibil ca, în curând, să atingem o serie de borne importante în această arie”, a transmis profesorul Jeremy Chittenden, co-director al Centre for Inertial Fusion Studies de la Imperial College London.

Cercetătorii cred și că acum au reușit să obțină o componentă care se numește „burning plasma”, un proces prin care reacțiile de fuziune alimentează chiar ele etapele cu suficientă căldură și putere, pentru ca fuziunea să continue. Energia nucleară existentă se bazează pe un proces numit fisiune, atunci când un element chimic greu este segmentat pentru a produce altele mai ușoare. La rândul său, fuziunea funcționează prin combinarea a două elemente mai ușoare pentru a obține unul mai greu.

„Transformarea acestui concept într-o sursă regenerabilă de energie electrică va fi, probabil, una de lungă durată, care va implica depășirea unor provocări tehnice substanțiale, precum capacitatea de a recrea acest experiment de mai multe ori pe secundă, pentru a produce o sursă de putere stabilă”, au mai spus cercetătorii. 

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: