Soarecii de laborator ar putea deveni istorie, daca vor fi inlocuiti de maimute, in testele medicale.
Cercetatorii din China au crescut, cu succes, primele maimute cu mutatii genetice prestabilite, care ar putea duce la folosirea maimutelor pentru studiul bolilor specifice oamenilor, informeaza The Verge.
Echipa de la Centrul de cercetare al animalelor de la Universitatea Nanjing, condusa de geneticianul Xingxu Huang.
Pana acum, soarecii au fost principalele animale folosite pentru studiul bolilor specifice oamenilor. Cercetatorii au dezvoltat o metoda, folosind inlocuirea spontana a ADN-ului, care le permite sa provoace mutari soarecilor, cu usurinta cu care acestia se reproduc.
Metoda nu functioneaza pentru animalele care se reproduc incet, cum sunt maimutele, asa ca cercetatorii s-au bazat pe folosirea unor virusi pentru provocarea mutatiilor genetice, dar rezultatele acestei metode sunt impredictibile.
Chiar daca mutatiile artificiale ale acestor maimute nu reprezinta o boala anume, sunt asociate cu alte maladii umane: o mutatie ajuta la reglarea metabolismului iar o alta este implicata in mentinerea sanatatii sistemului imunitar.
Chiar daca metoda este in stagiile incipiente, cercetatorii sunt cu un pas mai aproape de un model animal care se aseamana oamenilor, pentru testarea bolilor si a tratamentelor.
Primatele sunt mai asemanatoare cu oamenii, din punct de vedere genetic, decat soarecii, asa ca folosirea lor ca model de test ar putea imbunatati acuratetea testelor.
Aceste cercetari ar putea duce la recrearea unor boli umane, precum Alzheimer sau Parkinson, la maimute, sau chiar modificarea ADN-ului maimutelor, pentru a le face rezistente la HIV.