Medicii au transplantat pentru prima dată o ureche umană imprimată 3D - realizată de compania de medicină regenerativă 3DBio Therapeutics. Procesul de bază implică o biopsie pentru a recolta celule cartilaginoase de la pacient, acesta fiind apoi cultivate, ceea ce înseamnă că, în esență, se înmulțesc până când există suficient material de lucru.
Acestea sunt introduse în ceea ce 3DBio numește bio-ink - o bioimprimantă 3D care folosește acest material pentru a da forma urechii. Urechea exterioară este făcută din celulele proprii ale pacientului, ceea ce face mai puțin probabil să fie respinsă de organism.
Reușita face parte dintr-un studiu clinic și ar putea duce la formarea altor țesuturi tipărite 3D și chiar la organe.
Odată ce studiul clinic va fi finalizat, compania va împărtăși probabil mai multe detalii, însă în acest moment se cunoaște că cercetarea constă în implicarea a 11 persoane, cu vârste cuprinse între 6 și 25 de ani, care au microție - adică o boală ce produce subdezvoltarea urechilor exterioare și poate determina chiar și absența lor.
Compania își propune ca obiectiv viitor imprimarea 3D și a altor țesuturi umane, cum ar fi nasul. Și, în cele din urmă, realizarea de organe transplantabile, cum ar fi ficatul și rinichii, din nou obținute din propriile celule ale pacientului.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: