Pierderea simțului văzului este una dintre cele mai acute schimbări pe care le poate resimți corpul uman, iar cercetătorii au realizat noi progrese care ar putea să le redea oamenilor vederea, dar și să îmbunătățească semnificativ acest simț atunci când vine vorba despre roboții umanoizi. 

Oamenii de știință au descoperit recent o nouă modalitate mult mai eficientă de a simula structura unui ochi natural, realizând un organ artificial capabil să reproducă multe dintre funcțiile complexe ale acestuia.

O parte extrem de importantă a ceea ce face ochiul atât de greu de reprodus este forma sa, în special conturul concav al retinei care face posibilă pătrunderea unei cantități mai mari de lumină decât dacă ar fi fost vorba despre o structură plată. Aici au întâlnit oamenii de știință una dintre cele mai mari dificultăți.

Într-un studiu publicat recent în revista Nature, însă, cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au conceput un mod de a construe senzorii foto direct în emisfera unei retine artificiale. Acest lucru le-a permis să creeze un dispozitiv care poate reproduce câmpul vizual, interactivitatea și rezoluția oferite de ochiul uman.

Astfel, echipa a creat o emisferă artificială din oxid de aluminiu, acoperită cu pori extrem de denși de dimensiuni măsurabile în nanometri. Apoi, aceștia au utilizat nanofire prin care au conectat porii respectivi, folosind un compus fotosensibil care poate fi găsit în celulele solare.

Acestea se comportă precum un echivalent artificial al fotoreceptorilor naturali, iar atunci când lumina îi traversează transmit semnale electrice procesate de firele din lichid metallic atașate în spatele retinei. Cercetătorii au conceput și o a doua emisferă realizată din aluminiu, cu o lentilă în centru care se comportă precum partea frontală a ochiului, iar spațiul dintre această componentă și retină a fost umplut cu lichid ionic realizat pentru a imita umoarea apoasă ce alcătuiește cea mai mare parte a ochiului uman.

Ulterior, cercetătorii au conectat ochiul bionic la un computer și au demonstrat că acesta poate recunoaște o serie de litere și, deși nu a atins un unghi al câmpului vizual de 130 de grade, la fel ca ochiul uman, organul artificial a ajuns la 100 de grade, adică o îmbunătățire destul de mare față de cele 70 de grade la care poate ajunge un senzor plat.

„Date fiind toate aceste progrese, este foarte posibil să asistăm la utilizarea ochiului artificial bionic în viața de zi cu zi în următorul deceniu”, a transmis Hongrui Jiang, inginer la Universitatea din Wisconsin Madison.

_______________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


 

Share articol: