Microsoft a înregistrat un patent care va permite companiei să „transforme” persoanele decedate în chatboți. 

Patentul descrie un robot bazat pe informațiile personale ale persoanei decedate, adică „imagini, voce, postări din social media, mesaje electronice”, în așa fel încât să reproducă fidel personalitatea umană.

„Persoana (pe care o reprezintă chatbot-ul) ar corespunde unei entități trecute sau prezente, precum un prieten, o rudă, o cunoștință, o celebritate, un personaj fictiv, o personalitate istorică etc”, mai arată documentul. Microsoft mai susține și că inclusiv persoanele care încă trăiesc ar putea să „antreneze” un astfel de chatbot, în așa fel încât să corespundă personalității lor.

Microsoft a introdus chiar și noțiunile de modele 2D și 3D, care ar putea fi generate datorită informațiilor foarte detaliate sau datelor video.

Ideea că în viitor vom putea să discutăm cu o simulare a cuiva care nu mai este în viață nu e una nouă. Ea este foarte cunoscută și datorită celebrului episod din Black Mirror - „Be Right Back”, acolo unde o tânără se folosește de un serviciu virtual pentru a afla date referitoare la partenerul său decedat în așa fel încât să poată realiza un chatbot și, în final, un robot care să-i semene bărbatului.

În afară de Microsoft, și alte companii de tehnologie au încercat să folosească date digitale pentru a realiza astfel de proiecte. Eugenia Kuyda, cofondatoarea companiei de tehnologie Luka, a folosit 8000 de mesaje text schimbate între ea și prietenul său Roman Mazurenko, ucis într-un accident rutier, pentru a realiza un chatbot care să reproducă felul în care acesta vorbea. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: