Lacul Vostok, "sigilat" sub gheata de 15 milioane de ani, "imbogateste" fauna cu forme de viata de la micro-organisme la pesti.

Oamenii de stiinta americani sustin ca cel mai mare lac subteran din Antarctica, aflat sub o calota de 3.700 de metri de gheata ar putea oferi noi date despre Pamantul de dinainte a Erei Glaciare. Apele lacului Vostok au fost "sigilate" in urma nu mai bine de 15 milioane de ani.

Daca, nu cu multa vreme in urma, cercetatorii erau convinsi ca apele lacului sunt total lipsite de viata, cercetarea mai multor probe de gheata a scos la iveala mai bine de 3.500 de "fragmente" de ADN. 95% dintre aceste proble au fost asociate cu diverse tipuri de bacterii. Interesant este faptul ca o parte dintre aceste bacterii se gasesc, de obicei, in maruntaiele pestilor, ceea ce ii face pe oamenii de stiinta sa spera ca vor gasi si asemenea fiinte.

In Antarctica sunt mai mult de 400 de lacuri subglaciare, Vodstok fiind al patrulea, ca marime, de pe glob. Intinderea de apa se afla intr-o depresiune formata cu 60 de milioane de ani in urma cand placile continentale s-au "faramitat".
 

Share articol: