Un telescop uriaș localizat în Australia i-a ajutat pe astronomi să creeze cel mai mare atlas al Universului, prin observația a milioane de galaxii îndepărtate și necunoscute până acum.
Echipa de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a reușit să realizeze „harta” a trei milioane de galaxii în doar 300 de ore de observație cu ajutorul unui instrument spectaculos.
Telescopul, cunoscut sub numele de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), a doborât record după record, fiind primul cu ajutorul căruia s-a putut realiza un studiu complet al felului în care arată cerul în întreaga emisferă sudică.
Pentru această nouă cercetare, echipa a folosit imaginile pentru a realiza un fel de „Google Maps” al cerului nopții, cu care doritorii pot interacționa și afla detalii nemaivăzute până acum din cele mai îndepărtate zone ale universului cunoscut.
Detaliul care face acest telescop să fie unic este câmpul său de vizualizare extrem de extins, ce utilizează receptoarele proiectate de CSIRO, permițând realizarea de imagini panoramice în detalii mult mai clare decât până acum.
„Face, într-adevăr, o diferență uriașă”, a declarant astronomul David McConnell, coordonatorul studiului CSIRO, citat de Daily Mail. Comparativ cu alte tipuri de instrumente care ar fi avut nevoie de zeci de mii de fotografii, acest telescop a trebuit să combine doar 903 imagini pentru a reuși să mapeze întreaga boltă cerească a emisferei sudice. Acest lucru permite vizualizarea mult mai multor corpuri cerești decât a fost posibil până în prezent.
Cu ajutorul unui astfel de telescop ce este capabil să analizeze spațiul cosmic în doar câteva săptămâni sau luni, procesul poate fi repetat frecvent și la intervale mici de timp, iar asta înseamnă că schimbările pot fi mult mai ușor de reperat. De fapt, chiar și acum aceștia au precizat că au reușit deja să descopere o serie de „obiecte neobișnuite”.
Din categoria acestora din urmă fac parte stele care au trecut prin explozii violente și care ar putea deschide calea și pentru alte analize sau observații, oferindu-le astronomilor ocazia de a afla mai multe despre formarea astrelor și despre felul în care galaxiile și găurile negre au evoluat în timp.
Astfel, oamenii de știință au reușit să găsească cel puțin un milion de galaxii îndepărtate pe care nu le mai zăriseră niciodată până acum. Larry Marshall, cercetător la CSIRO, susține că acest studiu dezvăluie cele mai adânci secrete ale Universului.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: