Cercetătorii au descoperit o legătură unică între mișcările ochilor și procesul de luare a deciziilor, chiar și atunci când ochii nu reprezintă un element esențial în acest proces. 

Studiul contrazice ideea comună potrivit căreia activitățile de luare a deciziilor nu afectează mișcările motorii, cum ar fi mișcările ochilor sau ale mâinilor. Mai exact, ei au descoperit că procesul decizional perceptual interferează cu mișcările oculare fără legătură cu acesta, dar nu și cu mișcările mâinilor.

Această descoperire ar putea deschide calea pentru noi tehnologii de monitorizare a atenției în timpul sarcinilor critice de luare a deciziilor în domeniul sănătății și al prevenirii criminalității.

Cercetătorii din întreaga lume caută indicatori vizibili a ceea ce se întâmplă în mintea noastră în timp ce ne gândim la probleme și luăm decizii. Aceștia caută capacitatea de a sonda mecanismele invizibile ale minții prin monitorizarea semnalelor subtile ale corpului. Noile informații obținute în urma experimentelor de la Universitatea Tohoku au dezvăluit o legătură între mișcarea ochilor și anumite tipuri de decizii.

Noua cercetare a fost efectuată pentru a evalua validitatea presupunerii generale anterioare conform căreia mișcările motorii, cum ar fi cele ale ochilor sau ale mâinii, nu vor fi afectate de activitățile de luare a deciziilor în situații în care mișcările nu sunt direct legate de luarea deciziei.

Cercetătorii de la Universitatea Tohoku i-au instruit pe participanți să își miște ochii și mâna dreaptă spre ținte care nu erau relevante pentru o sarcină de luare a deciziilor perceptuale în curs de desfășurare. Participanții au primit mai întâi o sarcină separată în care li s-a cerut să decidă și să raporteze direcția de mișcare a unui stimul vizual care a fost prezentat pe scurt pe ecran.

Aceasta a fost definită ca o sarcină de luare a deciziilor perceptuale. Participanții au efectuat apoi sarcina în care mișcările motorii ale ochilor și ale mâinilor lor erau irelevante pentru luarea deciziilor.

Compararea rezultatelor celor două sarcini a permis echipei de cercetare să identifice și să măsoare orice efect al luării deciziilor asupra mișcărilor ochilor și ale mâinilor care erau irelevante. 

„Am descoperit că luarea deciziilor perceptuale a interferat cu mișcările oculare fără legătură cu acestea, dar nu și cu mișcările mâinilor", spune Matsumiya. „Acest lucru demonstrează că semnalele nervoase implicate în luarea deciziilor curg în mod continuu în sistemul mișcărilor oculare, chiar și atunci când mai multe acțiuni motorii sunt irelevante pentru luarea deciziilor", adaugă el.

Cercetătorii se așteaptă ca descoperirile lor să contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii pentru a deduce când sarcinile de luare a deciziilor se desfășoară în minte, chiar și atunci când luarea deciziilor nu implică nicio mișcare a ochilor.

__________________________________________________________________________________________________


 

Share articol: