Cercetătorii danezi și britanici au aflat de ce polul nord magnetic se deplasează spre sud.
Poziția polului nord magnetic a fost stabilită în anul 1831 de către James Clark Ross. În acel moment, polul magnetic era localizat în Canada, în Peninsula Boothia.
De atunci, oamenii de știință monitorizează constant poziția polului nord magnetic și au observat că în ultimii ani a început să se deplaseze foarte mult spre sud.
Potrivit unui studiu publicat recent, în perioada 1999-2005, polul nord magnetic s-a deplasat chiar și cu 60 de kilometri într-un singur an, scrie Daily Mail.
Phil Livermore, profesor de geofizică la Universitatea din Leeds, declară că nu a mai întâlnit niciodată acest fenomen. El precizează că polul nord magnetic va continua să se deplaseze spre Siberia, însă deocamdată nu poate fi estimată poziția sa viitoare.
Cauza deplasării a fost însă descoperită. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat date colectate timp de 20 de ani de satelitul Swarm al Agenției Spațiale Europene.
Ei au înțeles că poziția polului nord magnetic este determinată de fluxul magnetic din mantaua planetei, din zona graniței dintre Canada și Siberia. Aici au fost identificați doi lobi mari cu flux magnetic negativ.
Polul nord magnetic s-a deplasat foarte puțin, în zona Canadei, în perioada 1590-1990, iar în ultimii 20 de ani mișcarea lui a accelerat foarte mult. Astfel, de la o deplasare de aproximativ 10 km pe an a ajuns la peste 50 km pe an.
În comparație, polul sud magnetic s-a mișcat foarte puțin în ultimii 100 de ani, pentru că fluxul magnetic din acea zonă este mult mai lent.
Deplasarea polilor magnetici poate afecta sistemele de aviație, de navigație, dar și alte aplicații care folosesc GPS.
De aceea, există un instrument numit World Magnetic Model, care monitorizează constant schimbările apărute în câmpul magnetic al planetei.
La fiecare 5 ani este publicată o nouă versiune, astfel încât datele pot fi actualizate, pentru ca sistemele GPS să funcționeze în continuare.
Versiunea actuală a World Magnetic Model este valabilă până în anul 2025.