Cercetătorii au obținut dovada după ce au monitorizat undele seismice lăsate de replicile unor cutremure.
După aproape 100 de ani de incertitudine, cercetătorii au aflat în sfârșit cum arată miezul planetei noastre: nucleul interior este solid.
Teoria a fost lansată în 1936, de către cercetătoarea daneză Inge Lehmann, dar până acum nu eixstau dovezi în acest sens.
Folosind o tehnică nouă, utilizată inițial pentru a măsura grosimea stratului de gheață din Antarctica, oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia au monitorizat replicile unor cutremure și astfel au realizat o „amprentă” a Pământului.
În acest fel, ei au observat că teoria este corectă și miezul interior al planetei este în stare solidă, dar mai moale decât se așteptau, având proprietăți elastice.
Pământul este compus din mai multe straturi, fiecare având caracteristici diferite:
La cea mai mare adâncime se află miezul interior, demonstrat acum ca fiind solid. Acesta este cel care generează câmpul magnetic al planetei, esențial pentru existența vieții, pentru că el ne protejează de radiațiile cosmice.
Următorul strat este miezul exterior, care este lichid și are o grosime de aproximativ 2.200 km. Este compus în special din fier și nichel.
Urmează mantaua, care alcătuiește în jur de 84% din volumul planetei noastre și este formată în special din roci pe bază de silicați. Acest strat a fost împărțit în mantaua interioară și mantaua exterioară.
Astenosfera se află între mantaua superioară și crusta planetei și este implicată în mișcarea plăcilor tectonice.
Litosfera sau scoarța terestră este ultimul strat, care formează suprafața planetei și este împărțită în plăci tectonice.
Descoperirea îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bune cum s-a format Pământul și cum evolueză planeta noastră. Studiu a fost publicat în Science Magazine.