Oamenii de știință din Italia investighează apariția misterioasă a gheții de culoare roz din Alpi, iar principala explicație lansează și un semnal de alarmă foarte important. 

Efectul de gheață roz a apărut din cauza unei alge despre care se consideră că accelerează schimbările climatice. Există o dezbatere intensă referitoare la sursa de proveniență a acestei alge, iar Biagio Di Mauro, membru al Consiliului Național de Cercetare din Italia, susține că zăpada roz observată în unele zone din apropierea ghețarului Presena este cauzată de aceeași plantă regăsită în Groenlanda.

„Alga nu este periculoasă, e un fenomen natural care are loc mai ales în timpul perioadelor de primăvară și vară, atât la latitudini continentale, cât și la Poli”, a spus acesta. Planta cunoscută sub numele de Ancylonema nordenskioeldii este prezentă și în „Zona întunecată” a Groenlandei, acolo unde gheața se topește accelerat.

În mod normal, gheața reflectă peste 80% din totalul radiațiilor solare înapoi în atmosferă, dar pe măsură ce algele reapar gheața devine mai închisă la culoare, absoarbe mai multă căldură, deci se topește mai repede.

Cu cât apar mai multe alge, cu atât gheața se topește mai rapid. „Orice factor care determină schimbarea culorii zăpezii o face să se topească accelerat pentru că intensifică absorbția radiațiilor”, a mai spus Di Mauro. „Încercăm să cuantificăm efectul altor fenomene, dincolo de activitățile umane, în ceea ce privește încălzirea globală.

Și turiștii sunt îngrijorați de apariția algelor, fiind conștienți că daunele sunt ireversibile și că omenirea se află într-un punct de unde nu mai există cale de întoarcere, arată agenția France Presse. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: