Viata pe Pamant a aparut in urma cu 3,8 miliarde de ani, insa pana acum nimeni nu stia exact cum s-a intamplat asta. Un om de stiinta din Texas sustine ca a gasit raspunsul la aceasta mare dilema.
Doctorul Sankar Chatterjee, profesor la Universitatea Tehnica din Texas si paleontolog la Muzeul de Tehnologie al Universitatii Texas, spune ca a gasit “Sfantul Graal al stiintei”. El sustine ca stie cum a aparut viata pe Pamant.
Potrivit lui Chatterjee, procesul a fost relativ simplu: desi este aproape unanim acceptat ca moleculele organice si apa au ajuns pe Terra aduse de comete si asteroizi, savantul american spune ca acestea au creat si adevarate “leagane ale vietii”, respectiv craterele formate in urma impactului.
Iata ce spune el: in urma impactului cu un ateroid se formeaza un crater. Apoi, o cometa aduce apa, care va umple acest crater. Ulterior, in urma mai multor impacturi cu meteoriti, se dezvolta activitatea geotermala a planetei, iar apa din cratere se incalzeste, formand o “supa primordiala”.
Aceasta “supa” amesteca diferiti compusi chimici, care vor duce la formarea moleculelor si in final la aparitia vietii, scrie Huffington Post.
“Pe atunci, planeta arata ca un adevarat Iad. Era o lume bizara, mirosea a sulf, a metan si peste tot era un abur care te-ar fi intoxicat”, explica savantul.
Pentru studiul sau, Chatterjee a analizat fosile foarte vechi din Groenlanda, Australia si Africa de Sud. El crede ca aici ar fi aparut viata.
Nu toti expertii sunt insa de acord cu aceasta ipoteza. Jacob Haqq Misra, astrobiolog la Institutul de Stiinta Blue Marble, spune ca deocamdata nimeni nu poate fi sigur ca impactul cu comete si asteroizi a fost secretul aparitiei vietii pe Pamant, dar cercetarile trebuie continuate in acest domeniu.
Ipoteza lui Chatterjee a fost prezentata in cadrul intalnirii anuale a Societatii geologice americane de la Denver.