O noua cercetare va putea dezvalui ce se ascunde de fapt in adancurile tulburi ale lacului din nordul Scotiei.

Profesor Neil Gemmell, om de stiinta din Noua Zeelanda, va conduce o echipa internationala de specialisti, in cadrul unei cercetari efectuate in lacul Loch Ness cu ajutorul tehnicilor de analiza a mostrelor de ADN, pentru a descoperi secretele din adancurile sale.

Mai multe mostre de cod genetic vor fi extrase din apele lacului timp de doua saptamani, acestea putand dezvalui ce fel de creaturi traiesc in strafunduri.

Profesorul Gemmell nu este convins de existenta Monstrului din Loch Ness, insa spera ca analiza va putea aduce la lumina unele surprize interesante. ''Eu nu cred in ideea (existentei) unui monstru'', a spus el. ''Insa sunt deschis la ideea ca exista lucruri care nu au fost inca descoperite si nu sunt deplin intelese. Poate ca in spatele unora dintre aceste povesti exista o explicatie biologica'', a adaugat cercetatorul.

Mostrele ADN vor fi prelevate din mici fragmente lasate in urma de vietuitoare in timp ce se deplaseaza prin apa, cum ar fi particule de piele sau de solzi.

Aceste mostre obtinute in urma expeditiei de luna viitoare a echipei de specialisti din mai multe tari vor fi trimise la laboratoare din Noua Zeelanda, Australia, Danemarca si Franta pentru a fi analizate si comparate cu o baza de date cu informatii genetice.

''Nu este absolut nicio indoiala ca vom descoperi lucruri noi. Iar acest lucru este foarte interesant'', a spus profesorul Gemmell care lucreaza la Universitatea Dunedin din Otago, Noua Zeelanda.

''Desi perspectiva de a cauta dovezi ale (existentei) monstrului din Loch Ness reprezinta tinta acestui proiect, exista si o cantitate extraordinara de noi informatii pe care le putem obtine din cercetare despre organismele care salasluiesc in Loch Ness, cel mai mare lac cu apa dulce din Marea Britanie'', a adaugat el.

Legenda Monstrului din Loch Ness este prezenta in folclorul scotian, cea mai veche consemnare a existentei acestei creaturi datand din anul 565, in urma descrierii facute de un calugar irlandez.

Monstrul din Loch Ness, supranumit Nessie, ar avea un gat lung si protuberante care ies la suprafata apei. De-a lungul timpului, peste o mie de persoane au pretins ca l-au vazut, insa numeroase voci sustin ca ''monstrul'' ar fi de fapt un peste de mari dimensiuni, precum un somn sau un sturion.

Echipa internationala de oameni de stiinta din Noua Zeelanda, Danemarca, Australia, America si Franta, la care se adauga Adrian Shine, cel care conduce Loch Ness Project din Scotia, spera ca va putea raspunde la unele dintre aceste intrebari despre misteriosul Nessie.

Insa, chiar daca oamenii de stiinta nu vor gasi nicio dovada care sa explice mitul acestei creaturi, legenda lui Nessie este foarte probabil sa continue.

Sursa: Agerpres

Share articol: