Monștrii Tully au locuit oceanele Pământului în urmă cu 300 de milioane de ani și au lăsat în urmă fosile atât de bizare încât cercetătorii nici măcar nu au căzut de acord dacă aceste creaturi ciudate aveau sau nu coloană vertebrală. Acum, la mai bine de 60 de ani de la descoperirea ciudatei creaturi, în 1958, o nouă investigație realizată cu ajutorul laserelor 3D constată că monstrul Tully a fost probabil o nevertebrată. Dar nu toată lumea este convinsă.
Această ciudățenie evolutivă cu aspect extraterestru - găsită doar în păturile fosile din Mazon Creek, în Illinois - avea un corp moale, ochi pe tulpini și un apendice asemănător unor gheare frontale. Cu toate acestea, alte aspecte ale anatomiei sale sunt deschise larg interpretării.
Cea mai recentă cercetare, publicată în revista Palaeontology, este unul dintre numeroasele studii care încearcă să clasifice creatura. Cele mai noi studii despre monstrul Tully (Tullimonstrum gregarium) susțin că este fie o rudă vertebrată a ciclostomilor moderni din grupul cordatelor, fie o nevertebrată necunoscută. Acum, cercetătorii din Japonia cred că au rezolvat cazul, cu ajutorul unui scaner laser 3D.
„Pe baza mai multor linii de dovezi, ipoteza ca monstrul Tully să fie o vertebrată nu se susține”, este nesustenabilă", a declarat într-un comunicat de presă Tomoyuki Mikami, doctorand la Universitatea din Tokyo și cercetător la Muzeul Național de Natură și Știință din Tokyo.
Cercetătorii au scanat peste 150 de fosile ale monstrului Tully pentru a crea hărți 3D cu unele coduri de culoare ale structurilor anatomice ale animalului. De asemenea, ei au radiografiat rămășița unui apendice asemănător cu gheare - pentru a examina dinții creaturii.
Rezultatele au sugerat că trăsăturile folosite anterior pentru a argumenta că monștrii Tully sunt apropiați de ciclostomi din punct de vedere taxonomic, inclusiv dinții și pungile branhiale, au fost interpretate greșit. Dinții analizați în noul studiu aveau bazele bombate - spre deosebire de dinții ciclostomilor, care sunt mai subțiri la bază. Autorii au spus că ceea ce părea a fi branhii era de fapt doar o segmentare a corpului.
Cea mai convingătoare dintre toate, susține echipa, este segmentarea găsită pe capul creaturii. „Această caracteristică nu este cunoscută în niciunei specii de vertebrate, ceea ce sugerează o afinitate non-vertebrată", a declarat Mikami.
Victoria McCoy, profesor asistent la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, nu este însă convinsă. McCoy a condus un studiu din 2016 care plasează monștrii Tully în apropierea ciclosomelor și un studiu din 2020 care a descoperit că țesuturile monștrilor Tully sunt alcătuite din proteine, la fel ca cele ale vertebratelor - și nu din chitină, ca cele ale nevertebratelor.
Decizia referitoare la apartenența monstrului Tully este semnificativă deoarece specia este atât de neobișnuită încât va extinde diversitatea oricărui grup în care va ajunge, schimbând modul în care ne raportăm la acesta.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: