Bucăți de materie sub formă de mărgele minuscule recuperate în largul coastei Papua Noua Guinee ar putea proveni dintr-o stâncă ce are o istorie destul de interesantă și care a traversat spațiul cosmic vreme de ani lumină, provenind din jurul unei stele care nu este Soarele nostru.

Meteoritul a fost urmărit de sateliții guvernului SUA înainte de a se dezintegra peste Pacific în 2014. Viteza neobișnuită a lui CNEOS 2014-01-08 (numit, mai simplu, IM1), a atras interesul, părând o potențială rachetă. A fost o oportunitate prea bună pentru ca renumitul astronom de la Universitatea Harvard Avi Loeb, care a fondat Proiectul Galileo în 2021 să o rateze. Astfel, în iunie, a condus o expediție pentru a căuta rămășițele IM1.

Folosind o serie de magneți puternici, membrii echipei de proiect au cernut sute de sfere minuscule cu un diametru de 0,05 până la 1,3 milimetri din sedimente aflate la 2 kilometri sub suprafață, într-o zonă situată la aproximativ 85 de kilometri nord de Insula Manus.

O evaluare preliminară a 57 de obiecte minerale realizată de către o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard din SUA sugerează că cel puțin câteva dintre ele nu reflectă genul de chimie la care ne-am aștepta de la propriul nostru sistem solar și alimentează speculațiile conform cărora IM1 a trecut prin spațiul interstelar înainte de a se izbi de atmosfera planetei noastre.

„Aceasta este o descoperire istorică, care marchează prima dată când oamenii dețin materiale dintr-un obiect interstelar mare și sunt extrem de mulțumit rezultatele acestei analize științifice riguroase”, spune antreprenorul american Charles Hoskinson, care a ajutat la finanțarea expediției de identificare a rămășițelor meteoritului.

Variațiile izotopilor de fier s-au dovedit a fi în concordanță cu ipoteza că acesta a suferit o intrare traumatică prin atmosfera noastră, susținând ipoteza că formațiunile descoperite nu sunt de origine terestră.

Fiind foarte bogate în metale precum beriliu (Be), lantan (La) și uraniu (U), particulele nu par a fi tipurile de materiale pe care le-am găsi în vecinătatea noastră planetară. De fapt, acest raport special nu a fost niciodată văzut până acum la niciun meteorit, sugerând o raritate care indică un loc de origine departe de propriul nostru sistem solar.

Analiza contribuie la un corp de studiu în creștere privind schimbul de materiale stâncoase între stele. În teorie, obiectele care orbitează în jurul unei stele ar putea fi aruncate cu suficientă forță pentru a fi trimise pe orbita alteia în mod regulat.

Omenirea a confirmat primul nostru „schimb interstelar” abia în 2017, când ne-a atras atenția comportamentul ciudat al unui asteroid numit Oumuamua. Găsirea rămășițelor unui astfel de vizitator pe suprafața Pământului ar fi incredibilă pentru astronomi.

Deocamdată, va trebui să așteptăm puțin mai mult pentru a spune cu certitudine că aceste particule sunt într-adevăr provenite dintr-o stâncă din alt sistem solar. Deocamdată, ne putem doar imagina povestea pe care ar trebui să o spună.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: