Oamenii de știință au anunțat că apa de pe suprafața planetei Marte a început să dispară, în mod neașteptat.
Procesul se derulează mult mai repede decât până acum și nu respectă predicțiile referitoare la evoluția acestui fenomen, arată cercetătorii.
Dispariția graduală a apei are loc atunci când lumina Soarelui și procesele chimice transformă moleculele de apă în atomi de hidrogen și oxigen, iar în momentul în care aceștia se separă nu mai pot fi ținuți împreună din cauza gravitației slabe a planetei, așa că dispar în vid. Viteza cu care se derulează acest process sugerează că planeta Marte ar putea pierde apă mult mai repede decât credeam până acum. În trecut, aceasta era străbătută de răuri mari care au dispărut în istoria recentă. Astfel, în loc să rămână pe suprafața planetei Marte, atomii sunt ridicați la înălțimi de aproximativ 80km, în atmosfera planetei.
În zilele noastre, Marte este considerată o planetă foarte uscată, iar apa există doar sub formă solidă și în cantități mici. Totuși, a mai rămas ceva apă și în formă lichidă, iar asta ar putea fi cheia descoperirii unor forme de viață și ar putea alimenta speranța ca oamenii să se poată muta pe Marte, la un moment dat.