Cercetătorii au o teorie care poate explica de ce femeile fac în general forme mai puțin grave ale bolii.
Medicii au observat încă de la debutul pandemiei COVID-19 că bărbații tind să facă forme mult mai grave ale bolii, iar mortalitate este dublă în cazul lor.
Prin urmare, există ceva în anatomia sau fiziologia femeilor care le oferă o oarecare protecție, însă până acum cercetătorii nu aveau o explicație.
Recent, oamenii de știință de la Facultatea de Medicină Wake Forest din Carolina de Nord au analizat date ale pacienților cu COVID-19.
Ei au verificat inclusiv activitatea hormonală a bolnavilor și au ajuns la o concluzie neașteptată.
Conform studiului, nivelul enzimei ACE2, de care noul coronavirus se atașează ca să ajungă la organele interne, este mai redus în cazul unui nivel crescut de estrogen.
Cum femeile au un nivel mai ridicat de estrogen, așa se poate explica faptul că organismul lor rezistă mai bine în fața acestei boli. Tot estrogenul este cel care oferă femeilor o protecție superioară împotriva bolilor cardiovasculare.
Prin urmare, prezența estrogenului în organism scade nivelul enzimei ACE2, care este receptorul coronavirusului. Astfel, simptomele în cazul femeilor sunt mai puțin grave, iar riscul de deces mai mic.
Datele analizate de cercetătorii britanici au inclus monitorizarea a 17 milioane de adulți. Concluzia lor poate fi un punct de pornire în descoperirea unor noi tratamente, care să fie eficiente împotriva COVID-19.
În prezent, sunt în desfășurare două studii menite să observe efectul unui tratament pe termen scurt cu plasturi care conțin estrogen, administrat unor bărbați bolnavi de COVID. Cercetătorii speră că noua terapie va ameliora simptomele bolii.
Un studiu anterior, realizat la Universitatea Yale, arată că bărbații au o reacție imună mai slabă la noul coronavirus.
Organismul lor nu poate lupta la fel de eficient împotriva noului virus și a inflamației pe care o provoacă în organism. Din această cauză, au simptome mai severe și un risc crescut de deces.
Combinând concluziile celor două studii, observăm că există diferențe clare între sexe privind reacția în fața acestei noi afecțiuni.
De aceea, cercetătorii consideră că ar fi nevoie de două scheme separate de tratament și de vaccinuri diferite, concepute special pentru bărbați sau pentru femei.
Urmărește emisiune tale preferate pe ProTv Plus: