Există un motiv științific pentru care oamenii se simt mai bine când merg prin pădure decât când se plimbă prin oraș, de exemplu.
Autorii noului studiu au încercat să obțină un răspuns la întrebarea „Ce se întâmplă în creierul tău atunci când te plimbi pe stradă?" și au ajuns la concluzia că mediile urbane nu sunt plăcute creierului uman.
Motivul este lipsa din arhitectura și spațiile moderne a fractalilor. Fractalii sunt modele care se repetă la diferite scări și pot fi găsite peste tot în natură, în obiecte precum copacii, râurile, norii sau malul mării.
Din cauza acestei prevalențe a fractalilor naturali, creierul uman a evoluat pentru a răspunde favorabil la acești stimuli și pentru a face acest lucru într-o clipită. Creierul uman are nevoie de doar 50 de milisecunde pentru a detecta prezența fractalilor.
„De îndată ce privim natura, aceasta declanșează o cascadă de răspunsuri automate", spune fizicianul Richard Taylor de la Universitatea din Oregon. „Chiar înainte de a observa la ce ne uităm, noi răspundem la prezența ei".
Iar răspunsul este unul pozitiv. Oamenii experimentează mai puțin stres și o stare de bine mai accentuată atunci când privesc natura, iar acest lucru este determinat chiar de acești de fractali. Cercetările lui Taylor au descoperit că aceste forme care conturează peisajul natural înconjurător pot reduce stresul și oboseala mentală a privitorului cu până la 60%.
Specialistul menționează, de asemenea, cercetări care au arătat că pacienții spitalizați se vindecau mai repede atunci când aveau acces la o fereastră, deoarece privitul afară și toți stimulii naturali îi ajutau pe pacienți să-și relaxeze corpul și să se refacă mai repede. „Oamenii chiar au nevoie de medii estetice pentru a se menține sănătoși", spune Taylor.
Din păcate, orașele și arhitectura modernă nu au fost proiectate pentru a încorpora natura sau stimulii caracteristici acesteia. În schimb, mediile urbane au o pondere mare de clădiri în forme pătrate, rigide, coridoare simple și cuburi fără ferestre.
Noua lucrare subliniază că designul ar trebui să se bazeze pe cercetare și arată că tot mai multe clădiri și spații ar trebui să fie centrate pe om, deoarece ar duce la reducerea stresului populației.
„În nucleul nostru biologic se află dorința de a ne simți relaxați. Este o nevoie esențială ca om", spune Taylor. „Putem obține multe beneficii folosindu-ne de proprietatea naturii de a reduce stresul și putem crește în mod considerabil starea de bine a oamenilor prin reintroducerea naturii în design și arhitectură”, a concluzionat acesta.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: