O rachetă cu are un instrument special de imagistică și spectroscopie la bord face o călătorie în spațiu pentru a încerca să capteze cât mai multe date despre o rămășiță de supernovă admirată de mult timp de astronomi și aflată în constelația Cygnus. Ținta sa, un nor masiv de praf și gaz cunoscut sub numele de Bucla Cygnus, a apărut după explozia unei stele în urmă cu aproximativ 20.000 de ani – și încă se extinde.

NASA a lansat misiunea de la White Sands Missile Range din New Mexico. Experimentul spectroscopic cu ultraviolete va observa bucla Cygnus pentru doar câteva minute și va zbura la o altitudine de aproximativ 241 de kilometri înainte de a se întoarce pe Pământ.

Bucla Cygnus se află la aproximativ 2.600 de ani lumină distanță și s-a format prin prăbușirea unei stele despre care se crede că are de 20 de ori dimensiunea soarelui nostru. Deoarece consecințele evenimentului încă se desfășoară, cu norul extinzându-se în prezent cu o rată de aproximativ 1,5 milioane de kilometri pe oră, este un bun candidat pentru a studia modul în care supernovele afectează formarea de noi sisteme stelare. „Supernovele precum cea care a creat Bucla Cygnus au un impact uriaș asupra modului în care se formează galaxiile”, au precizat astronomii.

Share articol: