Experimentul MOXIE al NASA de pe Marte a produs oxigen timp de aproximativ 100 de minute, ceea ce dă speranțe pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman.
Micul experiment al NASA de producere a oxigenului pe Marte a reușit să genereze aproximativ 100 de minute de oxigen respirabil. Acum, acesta urmează să fie extins pentru a sprijini viitoarele explorări umane.
Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) este un mic dispozitiv de generare a oxigenului care a „aterizat” pe Planeta Roșie deasupra roverului Perseverance în februarie 2021.
Pe parcursul a șapte serii de producție cu o durată de o oră, MOXIE a reușit să producă în mod fiabil aproximativ 15 minute de oxigen pe oră într-o varietate de condiții planetare dure. Acest lucru s-a adăugat la un total de 50 de grame de oxigen în total - aproximativ 100 de minute de oxigen respirabil pentru un singur astronaut.
Echipa NASA caută acum să creeze o versiune mai mare a dispozitivului, care ar produce nu doar suficient oxigen pentru a susține viața pentru o misiune cu echipaj pe Marte, ci și suficient oxigen pentru a propulsa o rachetă de întoarcere pe Pământ.
MOXIE are nevoie de pompe și compresoare pentru a aspira dioxidul de carbon din atmosfera marțiană, precum și de încălzitoare care pot ridica temperatura aerului la 800°C (1470°F).
Dispozitivul extrage apoi atomii de oxigen din dioxidul de carbon pentru a produce oxigen, pe care MOXIE l-a măsurat înainte de a-l elibera.
Totuși, vor exista unele provocări în ceea ce privește extinderea acestei tehnologii, spune Gerald Sanders de la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston, Texas. Printre acestea se numără posibilitatea de a izola o versiune mai mare a MOXIE pentru a gestiona temperatura internă și de a se asigura că dispozitivul se încălzește uniform pentru a preveni dezintegrarea acestuia.
Sanders mai spune că un dispozitiv cu oxigen care poate susține o misiune umană ar trebui să funcționeze continuu timp de aproximativ 400 de zile, iar până acum, testele MOXIE au durat doar câte o oră. „Este vorba despre foarte multe ore pentru a pune în funcțiune hardware-ul, indiferent de tehnologie", spune el. Cu toate acestea, primul an de succes al MOXIE a fost un mare pas înainte în demonstrarea potențialului tehnologiei, spune Sanders.
NASA testează acum hardware-ul necesar la o scară care ar fi relevantă pentru o misiune umană. Versiunea mai mare va avea probabil o dimensiune de aproximativ un metru cub, ceea ce nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru lansări.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: