E posibil ca luarea unei mostre de pământ de pe o rocă spațială aflată pe orbită și apoi livrarea ei înapoi pe Pământ să pară a fi cea mai complicată parte a unei misiuni de colectare a unor mostre de asteroizi, dar se pare că adevărata provocare este deschiderea efectivă a containerului care conține aceste probe, odată ajuns acasă. 

A durat ceva mai mult de trei luni, dar NASA spune că, în sfârșit, a îndepărtat două elemente de fixare blocate care o împiedicau să acceseze cea mai mare parte a materialului colectat de pe asteroidul Bennu de către nava spațială OSIRIS-REx. OSIRIS-REx a lăsat eșantionul pe Terra pe 24 septembrie, înainte de a fi lansată pentru a studia un alt asteroid, Apophis.

Până acum, cea mai mare parte a conținutului interior al acestuia a rămas blocat din cauza unor probleme cu două dintre cele 35 de elemente de fixare care mențin containerul închis. Containerul este „adăpostit” într-o cutie specială pentru a preveni contaminarea eșantionului și doar anumite instrumente sunt aprobate pentru a fi utilizate în interacțiune cu acesta. Niciunul dintre instrumentele existente nu a funcționat pentru a scoate elementele de fixare blocat, astfel încât echipa a trebuit să dezvolte altele noi.

Acum că a eliberat capacul, echipa poate avansa cu dezasamblarea containerului - ceea ce înseamnă că vom putea vedea în curând ce se află în interior. Evaluarea preliminară a NASA a prafului și a rocilor din exteriorul său a identificat, deocamdată, urme de carbon și apă.
 

Share articol: