Următoarea destinație pentru omenire este planeta Marte, care prezintă un nou set de provocări în ceea ce privește călătoriile rapide pe distanțe lungi în spațiu.

Într-un pas important pentru deplasarea pe durată mai scurtă a încărcăturilor grele în sistemul solar, NASA a anunțat un alt test reușit al unui motor de rachetă inovator cu suficientă putere pentru a duce oameni pe Planeta Roșie.

Testarea prototipului Rotating Detonation Rocket Engine (RDRE) la Centrul NASA Marshall Space Flight Center din Alabama a stabilit noi recorduri pentru această tehnologie, atingând o forță de 25.810 newtoni timp de 251 de secunde.

Această performanță depășește cei 17.800 de newtoni obținuți timp de aproape un minut pe care motorul-rachetă i-a reușit în 2022, rezultatele fiind validate la începutul anului 2023.

În cele din urmă, obiectivul este acela de a construi un prototip complet reutilizabil din clasa de 44 de kilonewtoni pentru a îmbunătăți motoarele rachetă tradiționale.

Tehnologia pentru realizarea acestei rachete este în curs de dezvoltare de ani de zile și a fost testată în laborator încă din 2020, dar abia acum oamenii de știință demonstrează că este suficient de stabilă și ușor de gestionat pentru a fi utilizată în rachete reale care să ne ducă în spațiu.

În mod esențial, aceasta utilizează mai puțin combustibil propulsor decât motoarele de rachetă convenționale și este mai simplu de realizat din punctul de vedere al mecanismelor pe care le integrează. Acest lucru înseamnă că o călătorie în spațiu devine mai ieftină, iar parcurgerea unor distanțe mai mari devine posibilă.

Știm că explorarea spațiului costă foarte mult, iar acest lucru ar reprezenta o îmbunătățire substanțială în ceea ce privește cantitatea de combustibil necesară pentru a parcurge distanțe lungi.

De asemenea, este de remarcat faptul că NASA a folosit tehnici de imprimare 3D pentru a produce piese personalizate de mașinării, care sunt suficient de puternice pentru a rezista la căldura și presiunea extreme implicate în proiectarea noii rachete.

NASA speră că primii oameni ar putea pune piciorul pe solul planetei Marte cândva în anii 2030. Mai sunt încă multe obstacole de depășit pentru a ajunge pe Planeta Roșie și pentru a supraviețui odată ajunși acolo, dar existența unui mijloc eficient de propulsie ajută la rezolvarea unuia dintre cele mai importante probleme.

„Demonstrează că suntem mai aproape de realizarea unor sisteme de propulsie ușoare care ne vor permite să trimitem mai multă masă și încărcătură utilă mai departe în spațiul cosmic, o componentă critică a viziunii NASA de la Lună la Marte", au concluzionat astronomii.

Share articol: