Bucata de rocă plutește acum în spațiu, în zona centurii de asteroizi dintre Marte și Jupiter. 

NASA a început în mod oficial asamblarea finală a navetei spațiale Psyche, ce va permite explorarea unui asteroid cu același nume și cu o valoare de 10 cvintilioane de dolari. Agenția spațială a distribuit imagini cu procesul de asamblare al aeronavei din interiorul laboratorului lor din California de Sud. Procesul ar trebui să dureze un an, până la trimiterea în zona lansării, în Florida, de unde va pleca în august 2022.

Structura masivă are o antenă care măsoară doi metri diametru și o zonă special concepută pentru păstrarea instrumentelor științifice necesare explorării. Asamblarea a început pe 16 martie, iar inginerii au analizat atunci subsistemele, computerul de bord, sistemele de comunicații și toate celelalte elemente, pentru a se asigura că ele funcționează în perfectă armonie.

„Faptul că am văzut această aeronavă că sosește în zona laboratorului este una dintre cele mai entuziasmante clipe pe care le-am trăit în această călătorie care durează deja de 10 ani”, a declarat coordonatorul misiunii din partea Universității de Stat din Arizona. „Construirea unei mașinării atât de complexe și de o precizie remarcabilă în timpul unei pandemii este un triumf absolut pentru umanitate”, a adăugat el.

Totuși, procesul final de asamblare nu va fi ușor, iar echipele lucrează la foc continuu pentru a se încadra în termenul stabilit pentru lansare. Odată trimisă în spațiu, aceasta va călători 179,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la asteroid, a examina câmpul său magnetic, neutronii și razele gamma emise de suprafața acestuia.

Dacă totul merge conform planului, naveta va trece pe lângă Marte în mai 2023 și va ajunge pe orbită la începutul lui 2026. Va petrece acolo 21 de luni, adunând date cât mai complexe despre roca spațială atât de valoroasă pe care cercetătorii au descoperit-o în octombrie 2020.

Cu un diametru aproximativ de 140 de mile – adică un sfert din lungimea întregului Regat Unit – asteroidul este unul dintre cele mai mari obiecte din centura de asteroizi din zona pe care o împart Marte și Jupiter. Cel mai probabil, acesta este compus în totalitate din fier și nichel, spre deosebire de gheața și roca din care sunt formați majoritatea asteroizilor, iar acest lucru ar putea oferi indicii valoroase și cu privire la evoluția altor planete, dată fiind similaritatea sa cu centrul Pământului. Și, poate cel mai palpitant detaliu, asteroidul valorează 10 cvintilioane de dolari, de 10.000 de ori mai mult decât întreaga economie globală, la nivelul anului 2019. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: