NASA a dezvăluit un mesaj enigmatic pe care îl va expedia în cadrul ultimei sale misiuni către Europa, luna oceanică înghețată a lui Jupiter. 

În 2023, agenția spațială a lansat o campanie numită „Message in a Bottle", cerând publicului larg să semneze cu numele lor pe un mesaj care va fi trimis prin sistemul solar la bordul navei spațiale Europa Clipper. Lansarea este programată să aibă loc în octombrie 2024 și face parte dintr-o misiune care vizează să exploreze zonele de sub suprafața înghețată a Europei pentru a vedea dacă ele ar putea susține viața.

Într-o declarație recentă, NASA a dezvăluit cum vor fi transportate aceste nume în spațiu. Peste 2,6 milioane de nume au fost inscripționate pe un microcip de siliciu de dimensiuni extrem de reduse de către tehnicienii NASA. Acest microcip va fi atașat la o plăcuță pe care va apărea o copie scrisă de mână a poemului „In Praise of Mystery": A Poem for Europa" de Ada Limón, poet laureat al SUA.

Plăcuța, care are o suprafață de aproximativ 18 pe 28 de centimetri și este realizată din tantal, va fi decorată pe ambele fețe cu o lucrare care „evidențiază legătura dintre Pământ și Europa", a precizat NASA în comunicat. Dacă se va găsi viață pe Europa, aceasta va fi probabil microbiană, astfel că placa este mai degrabă un gest simbolic decât un mesaj către forme de viață extraterestră, în sine.

„Conținutul și designul plăcuței de pe Europa Clipper au extrem de multe semnificații", a declarat Lori Glaze, director al Diviziei de Științe Planetare din cadrul NASA, în comunicatul de presă citat de Live Science. „Aceasta combină tot ce are mai bun de oferit omenirea în întregul univers - știință, tehnologie, educație, artă și matematică. Mesajul de conectare prin intermediul apei, esențială pentru toate formele de viață așa cum o cunoaștem, ilustrează perfect legătura Pământului cu această lume oceanică misterioasă pe care ne propunem să o explorăm."

După o călătorie de 1,8 miliarde de kilometri prin spațiu, Clipper ar trebui să înceapă să orbiteze în jurul lui Jupiter în 2030. De acolo, se așteaptă ca acesta să efectueze aproximativ 49 de rotații în apropierea planetei Europa. Oamenii de știință speră că vor putea folosi misiunea pentru a aduna date despre structura și solul oceanului Europei, planetă care conține o cantitate de apă de două ori mai mare decât cea a tuturor oceanelor de pe Pământ, precum și date despre crusta înghețată a lunii, atmosfera subțire și mediul spațial.

Totuși, datele publicate recent de misiunea Juno a NASA sugerează că Europa ar putea să nu aibă suficient oxigen pentru a găzdui viața, ceea ce ar putea zădărnici oarecum aceste speranțe ale omenirii. Următoarele observații ale Europa Clipper vor ajuta, probabil, la rezolvarea acestei dileme.

Sursa foto: Livescience/NASA/JPL-Caltech

Share articol: