NASA va lansa in acest an o noua misiune spatiala, pentru a continua explorarea Lunii, la peste 40 de ani de la aselenizare.

Misiunea Ladee (Lunar Atmosphere and Dust Enviroment Explorer) are ca scop explorarea atmosferei si a compozitiei satelitului nostru natural, potrivit stirileprotv.ro.

Este o misiune robotizata, prin care o nava fara pilot va orbita in jurul Lunii si va culege informatii utile.

Va fi analizata compozitia prafului, a scoartei si atmosfera fragila a Lunii.

“Da, Luna are o atmosfera, oamenii ar trebui sa stie asta”, declara Brian Day de la NASA, citat de BBC.

“Am descoperit primele lucruri despre atmosfera lunara cand am vizitat-o cu Apollo, dar nu am revenit asupra intrebarilor, cata este, din ce e facuta si cum se schimba in fiecare luna”, a adaugat Brian Day.

Misiunea Ladee se va axa si pe o alta problema ramasa fara raspuns. In momentul misiunii Apollo, astronautii aflati in modulul de comanda au observat niste dungi stralucitoare pe Luna.

“Au fost aceste dungi interesante, care au fost observate pe fereastra modulului de comanda. Una dintre presupunerile mele este ca acestea pot fi piloni de praf. Dar nu stim sigur, asa ca incercam sa intelegem ce rol ar putea avea praful in atmosfera lunara”, a spus Richard Elphic, de la proiectul Ladee.

Explorarea Lunii de pe Pamant cu ajutorul telescoapelor a oferit deja cercetatorilor de la programul Ladee un indiciu.

Este cunoscut faptul ca atmosfera lunara contine argon si heliu si au mai fost identificate urme de sodium si potasiu.

“Acestea sunt doar varful iceberg-ului. Probabil ca mai sunt si alte substante la fel de exotice”, a complectat cosmologul Elphic.

“Luna este un loc mult mai fascinant decat am crezut la inceput, sunt mult mai multe lucruri care se intampla acolo decat ne-am imaginat. Aceasta nu este o lume moarta geologica, fara aer, complet uscata”, a conchis Brian Day.

Misiunea Ladee este importanta, pentru ca face parte dintr-o incercare mai ampla de a resuscita interesul pentru stiinta despre Luna.

In ultimii ani au fost trimise un numar record de sonde spatiale, care au orbitat in jurul Lunii.

Mai mult decat atat, aceasta misiune nu se mai axeaza doar pe plantarea unui steag pe Luna, ci pe explorarea ei.

Share articol: