Agenția Spațială Americană a început o colaborare cu savanții programului SETI (search for extraterestrial intelligence).
În cadrul parteneriatului, experții de la NASA și SETI vor folosi satelitul de ultimă generație TESS, care va cerceta sute de planete din afara sistemului nostru solar.
Oamenii de știință speră că astfel vor putea identifica „urme tehnologice”, adică anomalii în aspectul stelelor și exoplanetelor, care să fie semne ale existenței unei civilizații extraterestre avansate.
Colaborarea dintre NASA și SETI are loc în cadrul proiectului de cercetare Breakthrough Listen, care are ca scop descoperirea civilizațiilor extraterestre prin receptarea unor semnale pe care acestea le-ar putea transmite prin spațiu.
Cercetătorii care iau parte la acest proiect vor beneficia de datele furnizate de cele mai avansate tehnologii, printre care radio telescoapele Parkes, Green Bank, Allen și MeerKat.
Printre fenomenele pe care experții speră să le observe se numără semnale radio inexplicabile, transmisii, urme lăsate de sisteme avansate de propulsie sau chiar modificări în luminozitatea unor stele, care ar putea fi provocate de construirea unor megastructuri care să orbiteze în jurul acestora.
Pentru început, oamenii de știință vor analiza cu mare atenție cei doi „vizitatori interstelari” care au ajuns în sistemul nostru solar: misteriosul Oumuamua și cometa Borisov, scrie Daily Mail.
Satelitul TESS va descoperi probabil în jur de 10.000 de noi exoplanete, iar multe dintre acestea vor fi mai apropiate de noi decât cele descoperite de Kepler.
Misiunea TESS a început anul trecut, iar cea mai importantă descoperire de până acum o reprezintă exoplaneta GJ 357, aflată la doar 31 de ani-lumină de noi. Planeta este un super Pământ, pe care ar putea exista apă lichidă și prin urmare și viață.