NASA a anuntat ca va construi cea mai mare racheta fabricata vreodata pe Terra, mult mai mare decat navetele spatiale si rachetele Saturn - folosite in programul "Apollo" in misiunile pe Luna - , care va fi utilizata pentru a transporta astronauti pe planeta Marte, informeaza dailymail.co.uk.
NASA a publicat miercuri un set de fotografii uluitoare cu noul ei lansator SLS (Space Launch System), care va fi capabil sa transporte pe orbita incarcaturi de pana la 130 de tone.
Noua racheta va fi folosita pentru a transporta astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale si pentru a-i ajuta pe oameni sa exploreze limitele indepartate ale Sistemului Solar.
Specialistii spera ca noul vehicul spatial va juca un rol important in misiunile spatiale spre Marte cu echipaje umane la bord.
Aflat inca in perioada de constructie, Sistemul de Lansare Spatiala (SLS) al NASA va deveni cel mai puternic vehicul lansator din lume.
Conceput pentru misiunile de explorare a profunzimilor spatiului si cu echipaj uman la bord, inclusiv spre asteroizi si spre Marte, SLS va avea zborul sau inaugural in anul 2017.
Pentru acel prim zbor de testare, racheta va plasa o incarcatura de 77 tone pe orbita joasa a Terrei - o greutate de aproape trei ori mai mare decat incarcaturile transportate de navetele americane.
De acolo, SLS va evolua spre o configuratie care va fi capabila sa transporte 143 de tone, o greutate mult mai mare decat aceea transportata vreodata de oricare alta racheta.
"Desi multi oameni se gandesc la Space Launch System in termeni care tin de explorarea umana, SLS ar putea avea aplicatii mai largi in mult mai multe domenii, inclusiv in stiinta spatiala", a declarat Steve Creech, asistent manager al departamentului de strategie si parteneriat din cadrul NASA.
"Pentru misiunile spre alte planete, de exemplu, SLS ar putea face lucruri care in prezent sunt imposibil de realizat, precum trimiterea unei nave stiintifice mai mari, cu mai multe instrumente la bord, spre destinatii mult mai indepartate, intr-un timp de tranzitare redus", a adaugat el.
Cercetatorii si inginerii de la NASA analizeaza posibilitatea de a obtine o serie de avantaje potentiale prin lansarea de vehicule spatiale robotizate de explorare a spatiului indepartat, precum Europa Clipper, o misiune propusa spre unul dintre satelitii inghetati ai planetei Jupiter, la bordul rachetelor SLS, si de a afla daca aceasta racheta uriasa ar putea sa lanseze acel mic vehicul spatial direct spre traiectoriile planetelor din Sistemul Solar, fara ca acesta sa mai fie nevoit sa se foloseasca de gravitatia planetelor pentru a castiga in viteza, reducand astfel timpul de tranzit in comparatie cu timpul necesar vehiculelor de explorare lansate in perioada actuala.
In cazul Europa Clipper, de exemplu, timpul de tranzit va fi redus la mai putin de jumatate in comparatie cu timpul de care vehiculul ar fi avut nevoie sa ajunga la destinatie daca ar fi trimis in spatiu cu alte lansatoare.
"Odata cu lansarea navetelor spatiale, de exemplu, am putut sa lansam misiuni precum aceea a telescopului spatial Hubble, care era de marimea unui autobuz. Odata cu lansarea SLS vom putea sa transportam o aeronava chiar si mai mare decat naveta care l-a transportat pe Hubble", a adaugat Steve Creech.
"Space Launch System ar putea schimba complet regulile jocului in domeniul stiintei spatiale", a spus Reggie Alexander, manager al Advanced Concepts Office (ACO), un centru afiliat NASA.
"Pentru anumite misiuni, SLS va face ca ele sa devina mult mai usoare si rapide. O misiune de revenire de pe Marte, de exemplu, va putea fi realizata cu o singura racheta in loc de trei. Insa pentru alte destinatii, SLS iti va permite sa faci anumite lucruri pe care inainte puteam doar sa le visam - sa colectezi mostre din gheizerele de pe Enceladus, satelitul planetei Saturn", a adaugat el.