Rachetele au scopul de a a investiga efectele aurorei boreale asupra Terrei.
NASA va trimite două rachete la peste 160 de kilometri înălțime pentru a studia aurora boreală. Misiunea va fi compusă din două încărcături - câte una pe fiecare rachetă - care vor fi lansate atunci când aurora se va afla deasupra Pământului. Prima rachetă va avea rolul de a le oferi cercetătorilor ocazia să poată urmări vântul într-o atmosferă neutră.
Cea de-a doua rachetă va fi lansată ulterior, ajungând la 125 de mile deasupra Pământului, pentru a măsura temperatura și densitatea plasmei din auroră. Aurorele boreale sunt o sursă importantă de căldură. Spre deosebire de aerul lor din troposferă, stratul cel mai de jos al Pământului, energia razelor solare desparte electronii de atomi și transformă gazele în plasmă.
Punctul în care gazul devine plasmă este o zonă gri - o graniță în care cele două forme de materie se amestecă - și, ocazional, vânturile sau perturbările magnetice vor face ca particulele să se ciocnească în moduri ciudate. Această zonă de graniță se confruntă cu o fricțiune constantă.
Aurorele se formează atunci când electronii din spațiu se revarsă în atmosfera noastră, „aprinzând” particule neutre prin căldură și fricțiune atunci când cele două se lovesc. Așadar, oamenii de știință cred că acest strat limită ar fi o componentă cheie pentru a înțelege cât de multă energie este eliberată în atmosfera superioară.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: