Până acum, NASA a trimis misiuni pe Marte, Venus, Saturn, Jupiter și Mercur, însă Uranus ori Neptun au fost destul de neglijate. Asta pentru că sunt planete de gheață foarte îndepărtate și neprimitoare, iar provocarea este de două ori mai mare. 

Într-un nou raport care prezintă principalele priorități pentru știința planetară și astrobiologie, un grup de experți NASA recomandă ca, în următorul deceniu, specialiștii să se concentreze mult mai mult pe Uranus și pe potențialele descoperiri pe care explorarea ei le-ar putea aduce.

Această sondă care ar urma să fie trimisă către Uranus ar trebuie să efectueze un tur orbital timp de mai mulți ani, sondând atmosfera planetei. Misiunea ar putea oferi informații fără precedent despre giganții de gheață în general, și despre Uranus și sateliții săi în mod special - unul dintre cele mai intrigante și misterioase obiecte de dimensiuni mari din Sistemul Solar.

Nu există nicio îndoială că Uranus este o planetă foarte ciudată - singura din Sistemul Solar care are o înclinație laterală, astfel încât axa sa de rotație este aproape paralelă cu planul orbital. De asemenea, are un câmp său magnetic foarte dezechilibrat, inele care nu seamănă cu nimic altceva în Sistemul Solar și chiar emite raze X cu origini misterioase.

Toate acestea sugerează că Uranus merită o investigație semnificativă, inclusiv pentru a înțelege mai bine istoria evolutivă a întregului Sistem Solar - mai ales că ultima sondă care s-a apropiat de planetă a fost Voyager 2, în timpul unui zbor din 1986.

„Un impact gigantic primordial ar fi putut produce înclinarea extremă a planetei și, posibil, inelele și sateliții săi, deși acest lucru este încă incert. Lunile mari din gheață ale lui Uranus au prezentat dovezi surprinzătoare de activitate geologică în perioada zborului Voyager 2 și sunt potențiale lumi oceanice”, arată specialiștii NASA.

Lumile oceanice sunt de mare interes pentru astronomi, pentru că pe fundul oceanelor găzduite de aceste corpuri active din punct de vedere geologic, zonele vulcanice pot permite dezvoltarea unor întregi ecosisteme, la fel ca aici, pe Pământ.
Aceste corpuri cerești sunt cele mai promițătoare candidate pentru a găsi viață extraterestră în Universul nostru. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: