Filmul Minority Report cu Tom Cruise prevedea folosirea acestei tehnologii in 2054. Iata ca ea poate deveni realitate cu 40 de ani mai devreme!
Scenariul ce parea futurist din filmul Minority Report, in care ofiterii de politie opreau crimele inainte ca acestea sa aiba loc, se transforma in realitate in ziele nostre! Mult mai rapid decat anticipa filmul a carui actiune se desfasura in 2054.
La Berlin se ia in considerare folosirea unui software care prezice crimele, numit "Precobs", aluzie la filmul cu Tom Cruise in rolul principal. Si in doua state din America si la Londra se ia in considerare sistemului predictiv pentru prinderea viitorilor criminali.
Dezvoltat de o firma germana, programul software prezice cand si unde o crima poate avea loc, bazandu-se pe diferite date. Tehnologia este testata de catre politia din sudul Bavariei. "Politia din Berlin asteapta sa vada rezultatele testelor din Bavaria inainte sa decida daca va achizitiona Precobs" a declarat un purtator de cuvant.
Numele tehnologiei vine de la 'Pre-Crime Observation System’, asa cum se numeste acest software. Numele de 'Precobs' imprumuta deliberat termenul 'precog' folosit in filmul Minority Report ce facea referire la cei 3 medii care prezicea crimele inainte ca acestea sa aiba loc.
Filmul din 2002 cu Tom Cruise in rol principal si cu Steven Spielberg director era bazat pe povestea lui Phillip K Dick. Sistemul Precobs german se bazeaza pe datele locatiei, momentului si alte detalii ale unor foste crime. Cand un nou incident e raportat, software-ul analizeaza datele si cauta un sablon care va arata viitoarele crime. A fost dezvoltat de catre Institutul pentru sabloane si tehnica predictiei din Oberhausen.
Din primele informatii, rezultatele initiale dupa testele efectuate in Munchen si Nurnberg "sunt promitatoare", a spus ministrul de interne al statului Bavaria, Joachim Hermann, intr-un raport de luna trecuta. Insa un activist in drepturile civile si-a exprimat ingrijorarea ca datele personale vor fi folosite, in loc de informatiile anonime ca in prezent.
In urma cu 2 luni, Politia Metropolitana din Londra a anuntat ca a testat un sistem care analizeaza istoria criminala a unei persoane si postarile pe retelele de socializare pentru a analiza daca e probabil ca acea persoana sa comita o crima. Studiul ce a durat 20 de saptamani, primul de acest gen in Marea Britanie, a combinat datele de la diferite rapoarte ale unor incidente si sistemele de inteligenta criminala folosite de politie pentru a membrii unor gasti care au cele mai mari sanse sa comita o crima.
Dezvoltata de catre un grup de consultanta global, Accenture, acest software a ajutat politia sa analizeze membrii cunoscuti ai gastilor in 32 de cartiere din Londra pe perioada a 4 ani. Politia compara rezultatele testelor cu actele cunoscute de violenta ce au avut loc in anul al 5-lea an, insa rezultatul e tinut secret.
Si in Statele Unite se testeaza sisteme similare - in Maryland si Pennsylvania se folosesc calculatoare care prevad ce prizonieri eliberati vor fi cel mai probabil recidivisti. Este un sistem dezvoltat de catre Profesorul Richard Berk, criminalist la Universitatea din Pennsylvania, care crede ca va reduce rata crimelor. El crede ca acest algoritm va putea sa decida viitoare sentinte si cautiuni.