Un studiu recent arată că pe Enceladus sunt îndeplinite toate condițiile necesare pentru existența vieții.
Studiul se bazează pe analiza unor jeturi de materie, aruncate în spațiu prin crăpături în scoarța de gheață a satelitului. Acestea au fost înregistrate de sonda Cassini, chiar înainte de finalul misiunii sale.
Materie aruncată astfel în spațiu a fost acum analizată de cercetători, care se declară uluiți de ce au descoperit. Materia conține substanțe bogate în carbon, molecule organice complexe, care sunt precursorii vieții așa cum o cunoaștem noi, explică Frank Postberg, de la Universitatea din Heidelberg.
Aceasta este prima dovadă clară că pe Enceladus există o activitate chimică foarte complexă, scrie The Independent.
Studii anterioare au arătat că pe acest satelit al planetei Saturn există un ocean de apă sub crusta de gheață și în adâncurile lui sunt puțuri hidrotermale, care emit gaz metan și hidrogen.
Condiții similare există și pe Terra, unde diferiți microbi trăiesc în adâncul oceanelor, lângă puțurile hidrotermale și se hrănesc cu aceste substanțe, explică un alt autor al studiului, Hunter Waite, de la Institutul de Cercetare Southwest.
Anunțul cercetătorilor vine la foarte scurt timp după unul similar, privind identificarea ingredientelor necesare vieții pe planeta Marte.
O noua misiune spre Enceladus ar putea începe peste aproximativ 5 ani, având ca scop identificarea altor dovezi clare privind viața extraterestră pe acest satelit.
Studiul a fost publicat în revista Nature.