Noi imagini captate recent de telescopul spațial James Webb arată în detalii remarcabile 19 galaxii spirală care se află relativ aproape de Calea Lactee, oferind noi indicii asupra formării stelelor, precum și asupra structurii și evoluției galactice.

Imaginile au fost făcute publice recent de o echipă de oameni de știință implicați într-un proiect numit Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), care operează în mai multe observatoare astronomice importante.
Cea mai apropiată dintre cele 19 galaxii se numește NGC5068, și se află la aproximativ 15 milioane de ani lumină de Pământ, iar cea mai îndepărtată dintre ele este NGC1365, situată la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ.

Telescopul spațial James Webb (JWST) a fost lansat în 2021 și a început să colecteze date în 2022, redefinind înțelegerea universului timpuriu și oferindu-ne, în același timp, imagini minunate ale cosmosului.

Galaxiile spirale, asemănătoare unor roți enorme, reprezintă un tip comun de galaxie. Și Calea Lactee este una dintre ele.

Noile observații au venit de la Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam) și Mid-Infrared Instrument (MIRI). Ele arată aproximativ 100.000 de grupuri de stele și milioane sau poate miliarde de stele individuale. „Aceste date sunt importante, deoarece ne oferă o nouă perspectivă asupra fazei timpurii a formării stelelor”, a declarat astronomul Thomas Williams de la Universitatea din Oxford.

Sursa foto: Reuters/NASA, ESA, CSA, STScI, Janice Lee (STScI), Thomas Williams (Oxford), PHANGS Team

Share articol: