Steaua poreclita Tabby are puternice variatii de luminozitate, care nu au putut fi explicate.
Oamenii de stiinta au eliminat definitiv ipoteza unei infrastructuri extraterestre uriase aflate in jurul misterioasei stele "Tabby", avansata in trecut pentru a explica puternicele variatii de luminozitate ale sale, uneori bruste si de durata, care sunt de acum inainte atribuite unor nori de praf cosmic, informeaza AFP miercuri.
In octombrie 2015, astronomul american Jason Wright de la Universitatea de Stat Pennsylvania, a generat titluri majore in presa internationala, dupa ce a sugerat ca acel fenomen straniu ar putea fi explicat prin prezenta unei sfere Dyson, o megastructura alcatuita din sateliti solari, construita de o civilizatie extraterestra pentru a capta energia unei stele (vezi foto).
A fost nevoie de mai multe luni de observatii pentru ca o echipa formata din peste 200 de astrofizicieni sa respinga aceasta ipoteza.
"Praful este cauza cea mai probabila pentru aceste variatii de luminozitate a stelei", a explicat Tabetha Boyajian, profesor la Universitatea de Stat Lousiana si coordonatoarea noului studiu, care a fost publicat miercuri in The Astrophysical Journal Letters.
"Noile date culese in timpul observatiilor au relevat diverse culori ale luminii, blocate pe diferite intensitati. Acest fapt inseamna ca ceea ce trece intre noi si stea nu este deloc opac, eliminand astfel ipoteza unei megastructuri extraterestre sau a unui corp planetar interpus", a precizat Tabetha Boyajian, al carei prenume a reprezentat sursa de inspiratie pentru porecla "Tabby" atribuita acestei stele, cunoscuta sub denumirea stiintifica KIC 8462852.
Steaua in cauza, considerata de cercetatori "cea mai misterioasa din Univers", se afla la o distanta de peste 1.000 de ani-lumina fata de Terra. Cu aproximativ 50% mai mare decat Soarele, ea este si mai fierbinte cu 1.000 de grade Celsius in comparatie cu astrul nostru.
Desi oamenii de stiinta au indepartat ipoteza unei structuri uriase extraterestre, "cele mai recente observatii ar putea reprezenta, de asemenea, semnatura altor fenomene naturale", a declarat astrofizicianul Jason Wright, unul dintre coautorii studiului.
"Exista anumite modele matematice, simuland materialele circumstelare, precum exocometele, aflate pe orbita unei stele, care par sa corespunda unor date pe care le-am cules", a adaugat el.
Steaua "Tabby" a fost descoperita cu ajutorul telescopului spatial Kepler, construit de NASA cu scopul de a detecta exoplanete, atunci cand acestea trec prin fata stelelor lor, reducându-le momentan luminozitatea.
Peste 1.700 de persoane au donat in total 100.000 de dolari pe platforma de finantare participativa Kickstarter pentru ca oamenii de stiinta sa monitorizeze si sa analizeze in continuare aceasta stea.
Astronomii de la Observatorul Las Cumbres din California au studiat steaua "Tabby" din martie 2016 pana in decembrie 2017.