Mai mulți cercetători susțin că noua versiune mutantă a coronavirusului nu a apărut într-o gazdă umană.

Printr-un proces numit zoonoză inversă, virusul SARS-CoV-2 s-ar fi transmis de la oameni la o specie de animale, unde a suferi mai multe mutații, apoi, sub forma versiunii Omicron, a ajuns din nou în gazde umane, scrie Live Science.

Printre cei care susțin această teorie se numără și Kristian Andersen, imunolog la Institutul de Cercetare Scripps, Statele Unite.

Până acum, mai multe teorii privind originea noii variante mutante sugerau declanșarea mutațiilor într-un pacient cu sistem imunitar compromis.

Versiunea Omicron are șapte mutații genetice, care permit infectarea unor specii de animale, printre care și rozătoarele.

De aceea, unii specialiști cred că originea noii tulpini o poate reprezenta chiar un șobolan care a fost infectat cu acest virus.

Dacă teoria aceasta este corectă, înseamnă cu unele animale pot avea o infecție cronică, iar astfel coronavirusul poate suferi noi mutații.

Deocamdată, potrivit informațiilor existente, versiunea inițială a virusului, alpha, a suferit mutații în interiorul unor bolnavi cu sistemul imunitar slăbit, care nu au putut să scape de virus, dezvoltând astfel o infecție cronică.

În acest fel, virusul a avut suficient timp să se înmulțească foarte mult și să se adapteze, prin mutații genetice, pentru a evita eliminarea lui prin acțiunea sistemului imunitar.

Rămâne de văzut însă dacă acest fenomen s-a întâmplat și în cazul versiunii Omicron.


 

Share articol: