Într-o încercare disperată de a amâna efectele dezastruoase ale încălzirii globale, cercetătorii de la Universitatea Harvard conduc un experiment nemaiîntâlnit: estomparea Soarelui cu praf de cretă.
După ani în șir de teorie și teste în laborator, oamenii de știință au decis să pună în practică un experiment despre care se spune că ar putea schimba soarta planetei în următorii ani. Susținuți financiar de câțiva miliardari, printre care și Bill Gates, cercetătorii vor lansa, în această vară, un balon umplut cu carbonat de calciu (praf de cretă) de lângă orășelul suedez Kiruna.
Balonul, care va conține 600 de kilograme de carbonat de calciu, va fi ridicat la 20 de kilometri altitudine. Acolo, conținutul său va fi împrăștiat în atmosferă. Cercetătorii spun că particulele fine de praf de cretă vor estompa razele puternice ale Soarelui, astfel încât temperatura să scadă în zona studiată. Unii experți de la Harvard susțin că dacă am împrăștia această pudră în aer, pe tot globul, am reduce semnificativ temperatura pe planetă.
Bill Gates, unul dintre finanțatorii proiectului ScoPEx, spune că aceasta nu este o soluție la schimbările climatice, însă ea poate, în cel mai fericit caz, să „amâne problema pentru 10 sau 15 ani, până când vom scăpa de sursele emisiilor nocive”, a declarat acesta pentru euronews.com.
Conform cercetătorilor, praful de cretă nu este toxic dacă e ingerat sau inhalat. El e folosit azi de sportivi pentru o mai bună priză a aparatelor la care evoluează (gimnastică, haltere etc.). Însă, oponenții acestui experiment consideră că geoingineria solară ar putea aduce riscuri de altă natură, cum sunt schimbările extreme ale modelelor meteorologice.
Pe de altă parte, ecologiștii sunt de părere că proiecte ca acesta le va da oamenilor politici motive întemeiate să amâne luarea unor decizii ferme privitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră.
Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro