Un sistem AI neinvaziv, primul în lume, poate transforma gândurile în text, iar utilizatorii trebuie doar să poarte o șapcă destul de confortabilă.
Cercetătorii australieni care au dezvoltat tehnologia, numită DeWave, au testat procesul folosind date de la peste 24 de subiecți.
Participanții au fost rugați să citească în tăcere în timp ce purtau o șapcă ce le-a înregistrat undele cerebrale prin electroencefalogramă (EEG) și le-a decodificat în text.
Cu o rafinare suplimentară, DeWave ar putea ajuta pacienții cu AVC și paralizie să comunice și să le faciliteze oamenilor dirijarea de mașinării precum, brațele bionice sau roboții.
Deși DeWave a atins doar puțin peste 40% acuratețe, această valoare reprezintă o îmbunătățire cu 3% față de standardul anterior pentru traducerea gândurilor din înregistrările EEG.
Scopul cercetătorilor este acela de a îmbunătăți acuratețea la aproximativ 90%, adică de a o aduce la același nivel cu cea a metodelor convenționale de traducere a limbii sau software-ul de recunoaștere a vorbirii.
Alte metode de traducere a semnalelor creierului în limbaj necesită intervenții chirurgicale invazive pentru a implanta electrozi sau aparate RMN voluminoase și scumpe, ceea ce le face nepotrivite pentru utilizarea zilnică.
După un antrenament amplu, codificatorul DeWave transformă undele EEG într-un cod care poate fi apoi asociat cu anumite cuvinte, în funcție de cât de aproape sunt acestea de intrările din „cartea de coduri” DeWave.
„Este primul care încorporează tehnici de codificare discrete în procesul de traducere de la creier în text, introducând o abordare inovatoare a decodării neuronale”, explică Lin.
Lin și echipa sa au folosit modele de limbaj antrenate, care au inclus o combinație a unui sistem numit BERT cu GPT și l-au testat pe seturi de date existente ale persoanelor cărora li s-a înregistrat urmărirea ochilor și activitatea creierului în timp ce citeau text.
Acest lucru a ajutat sistemul să învețe să potrivească tiparele undelor cerebrale cu anumite cuvinte, apoi DeWave a fost instruit în continuare cu un model de limbaj mare open-source care, în esență, face propoziții din cuvinte.
Dimensiunea relativ mare a eșantionului testat abordează faptul că distribuțiile undelor EEG ale oamenilor variază foarte mult, sugerând că cercetarea este mai fiabilă decât tehnologiile anterioare care au fost testate doar pe eșantioane foarte mici.
„Translatarea gândurilor direct din creier este un efort valoros, dar provocator, care necesită eforturi semnificative continue”, scrie echipa.